Cum cădem ușor în capcana narcisistului

  • Reading time:26 mins read

În mod ciudat, tindem să acordăm mult credit persoanelor care excelează în ceva, care au o înaltă pregătire, recunoaștere profesională (sau care sunt bogate ori atractive), care sunt inteligente.

Nu știu unde am învățat noi, oamenii, în general (nu este doar o chestiune culturală locală) că a fi inteligent, titrat, bine pregătit în profesia ta este mai important decât a avea empatie, a fi respectuos, a fi amabil, a avea compasiune.

Faptul că o persoană este inteligentă ne poate impresiona atât de mult, încât îi acordăm multă credibilitate, o punem pe un piedestal, ajungem să credem că are toate răspunsurile și că știe cel mai bine orice, îi oferim treptat și fără să ne dăm seama, puterea de a decide asupra vieții noatre, fără nicio rezervă. În paralel, nu acordăm atenție unor trăsături cu adevărat importante, empatiei, bunătății, compasiunii, respectului.

Inteligența poate fi unul dintre multele aspecte cu care persoana narcisistă, mai ales tipul narcisist grandios, impresionează și ”ia ochii”. De cele mai multe ori este plină de șarm, carismă, încredere în sine, putere de convingere, poate fi de succes, deșteaptă, sofisticată și cu stil, atrăgătoare.

Să cădem în capcana admirației e foarte ușor mai ales când ne simțim nesiguri pe noi sau față de ceva ce nu știm.

În special celor care, crescând cu un părinte narcisist li s-a spus de nenumărate și în diferite feluri că nu sunt buni de nimic, a căror încredere de sine este slabă. Poate nu au reușit să aibă calificări profesionale înalte tocmai pentru că au crezut că nu sunt capabili.

O persoană cu o astfel de istorie, când întâlnește pe cineva care este inteligent și narcisist, va avea creat cadrul abuzului și este nevoie să fie foarte atentă.

Persoana care a avut un părinte narcisist nu se simte inteligentă, simte, poate chiar inconștient, simte că nu are dreptul să pună la îndoială felul de a gândi, raționamentele altora, iar dacă în cauză e vorba de o persoană narcisistă, îi va acorda gratuit puteri depline, poate ajunge până la a-i înmâna frâiele propriei vieți!

Dar, indiferent dacă am avut sau nu un părinte narcisist, slaba încredere în sine, îi face pe mulți să considere că nu au dreptul să pună întrebări, să se îndoiască de afirmațiile, judecata unei persoane inteligente.

Pentru că cineva este foarte inteligent și/sau bun în ceea ce face, cei din jur au tendința de a se supune. Sunt atâtea exemplele cu oameni de afaceri, avocați, medici, profesori foarte buni în ceea ce fac, dar dacă îi întrebi pe cei cu care lucrează cum este ca persoană va răspunde că e cumplit și va înșira exact trăsăturile narcisistului.

Tipuri de persoane inteligente

Sunt diferite tipuri de persoane inteligente.

Inteligenții foarte informați

Sunt cei care au citit foarte mult, care știu multe lucruri, ei impresionează prin cunoștințe, sunte genul de persoane cu care știi că nu ai nevoie de multă interacțiune ca să îți dai seama că ai ce învăța.

Dacă o astfel de personă face permanent paradă cu cunoștințele sale, punându-se în centrul atenției prin faptul că spune lucruri interesante, ar putea fi un steag roșu, dar nu este o narcisistă doar pe baza acestui aspect!

Inteligenții cu acreditări profesionale înalte

Sunt doctori într-un anume domeniu de specialitate, profesori universitari ori au absolvit facultăți de prestigiu internaționale.

Inteligenții cu abilități ridicate în a se descurca în viața de zi cu zi

Sunt cei care ”citesc” realitatea repede, văd perspectiva și acționează, care au o gândire de ansamblu, care știu să rezolve problemele fără să se adâncească în ele, care vd oportunitățile, se pot adapta bine și în condiții necunoscute, au o mentalitate de supraviețuitor, în general persoanele care au învăța școala vieții din experiențele trecute adverse.

Inteligenții înzestrați cu daruri

Sunt cei care au anumite abilități și care nu sunt neapărat citiți sau educați, se pricep să facă de toate, meșterii casei sau mecanicii pricepuți ori minitehnicus, nu au neapărat o pregătire profesisonală în acea direcție, dar sunt foarte buni în ce fac, sunt talentați.

Tot aici intră și cei cu abilități sociale, care sunt foarte buni în comunicare, știu să aplaneze conflictele, să ”lege” grupurile și oamenii în contexte sociale noi.

Inteligenții cu un grad ridicat de IQ

Cei a căror inteligență a fost testată pe baza criteriilor științifice.

Exemplele categoriilor de persoane inteligente nu se reduc la cele enumerate, ele reprzintă cele pe care le întâlnim cel mai des în viața de zi cu zi.

Mulți narcisiști, în special cei din tipul grandios, se consideră inteligenți și se comportă lăsând această impresie, astfel că pentru cine întâlnește o astfel de persoană prima dată, nici nu se îndoiește că ar fi o persoană capabilă, inteligentă, iar unii narcisiști chiar sunt.

Narcisiștii care fac parte din categoria inteligenților informați, citiți și a celor care au absolvit școli, au titluri înalte sunt problematici pentru că facem greșeala să gândim: ”Este o persoană inteligentă, titrată, știe atâtea ….” este o persoană bună, valoroasă, o persoană cu care mă simt în siguranță, prezumăm din start că are niște trăsături doar pentru simplul fapt că este inteligent, omițând alte trăsături, caracteristici cu adevărat importante în relațiile interumane, cum sunt empatia, compasiunea.

”Știe atâtea lucruri, e o persoană bună!”

De ce a fi inteligent și bine informat sau educat (în sensul de școlit) face o persoană mai bună și valoroasă?

Ajungem să credem că persoana inteligentă din fața noastră e imposibil să fie narcisistă, pentru că e atât de inligentă și cineva inteligent nu poate fi narcisist, doar e o persoană informată! Una nu are de-a face cu alta!

Ce este inteligența?

Inteligența este un concept foarte complex, care nu poate fi redus la o singură definiție.

Potrivit Dicționarului Oxford, inteligența este abilitatea de a rezolva probleme complexe sau de a lua decizii în beneficiul individului în cauză.

Potrivit Dicționarului Marriam Webster, inteligența este capacitatea de a învăța sau de a înțelege sau de a face față situațiilor noi sau dificile.

Inteligența este și capacitatea unei persoane de a aplica cunoștințele pentru a se adapta mediului sau de a gândi abstract, capacitatea de a gândi logic, de a înțelege, de conștientizare de sine, învățare, de cunoaștere emoțională, raționament, planificare, creativitate, capacitatea de a gândi critic și de a rezolva de probleme.

Niciuna din definițiile inteligenței nu includ empatia, bunătatea, compasiunea, amabilitatea, respectul.

Dar, asta nu înseamnă că o persoană inteligentă nu poate fi sau nu este empatică, bună, compasivă, ci doar că nu este o garnție, că inteligenta nu implică niciuna din aveste virtuți.

În cazul celor care studiază mult, inteligența poate reflecta, spre exemplu, o nevoie de admirație pe care o primește persoana împărtășind cunoștințele cu cei din jur, poate reflecta o nevoie de competitivitate de a merge la cea mai bună școală, de a dobândi și mai multe informații și cunoștințe, ceea ce îi va aduce un status privilegiat în fața celorlalți pentru că va fi mai admirat, poate însemna să vorbești pe un limbaj sofiticat sau de specialitate pe care nimeni nu-l înțelege.

De-a lungul vieții întâlnim persoane inteligente și bune, empatice, compasive, valoroase, dar și persoane inteligente care au personalități toxice.

Așa că omitem să vedem exact trăsăturile care fac ca o personalitate să fie narcisică, pe baza unui raționament lipsit de consistență și bază reală.

O persoană intelitentă nu este implicit și narcisistă. Dacă vorbim de lipsă de empatie, de nevoia de a fi în centrul atenției, de tendința de manipulare a celor din jur, aroganța, lipsa de respect față de cei din jur …. atunci persoana este un narcisist inteligent.

Riscul suprainvestirii cu încredere nefondat

Pentru că acordăm atâta beneficiu și investim cu încredere persoanele inteligente, pentru că renunțăm să punem sub semnul îndoielii ce spun, riscăm să ne adâncim într-o dezapreciere și anulare a propriei persoane care ne va arunca în confuzie și dependență față de o persoană narcisistă.

Gaslighting-ul pe care ni-l vor face, adică negarea realității noastre interne sau externe (”Ești prea sensibil(ă)!”, ”Nu am zis așa ceva!”, ”Ai avut impresia!” etc) va fi și el mult mai eficient. Vom ajunge să îi dăm dreptate inclusiv când ne va califica în diferite moduri și chiar umili.

Ai grijă ca inteligența celuilalt să nu fie motivul pentru care îți vei face singur gaslighting, adică să îți negi realitatea, să îți pui la îndoială modul de a gândi și convingerile, îți vei pune pe să renunți în a-ți mai asculta instinctul.

  • Citește aici despre gaslighting. E important să știi pentru că este folosit de fiecare dintre noi, în viața de zi cu zi, fără să știm! Află de ce te deranjează când ți se enagă realitatea și tot tu ești considerat vinovat(ă).

Persoanele narcisiste inteligente au o putere mai mare asupra noastră și de aceea sunt mai periculoase.

Poți fi bun în ceva, să fii inteligent și să fii narcisist, iar asta nu le face abuzul, manipularea, comportamentul lipsit de respect mai acceptabile! Nu sunt scuze pentur comportmentul vătămător, nu le dă dreptul să facă abuzuri.

Este important de amintit pentru cei care sunt blocați în relația cu un narcisist că a fi inteligent nu este o virtute și nu înseamnă că tu nu ești o persoană valoroasă.

Faptul că cineva este calificat într-un domeniu nu îi dă un certificat de bun comportament!

În special când suntem în perioada de cunoaștere, la început, suntem tentați să acordăm un credit imens persoanei, să îi găsim scuze pentru comportamente, atitudini nepotrivite, scuze pe care le vom folosi ți de-a lungul timpului.

Sunt persoane care consideră că merită să trăiască alături de un narcisist inteligent, consideră că aduce o contribuție atât de importantă societății sau că este implicată într-un proiect atât de important sau că, în general, ceea ce face este atât de important, că vrea să ia parte și ea (când mă refer la acest aspect nu am în vedere motivele pentru care o cineva rămâne alături de un naricisist), ci pur și simplu vrea să facă parte din ”proiectul” narcisistului.

Dar alte persoane nu pot și atunci soluția este să ieși din relație.

Doar că, din diferite motive nu poți ieși – fie copiii sunt minori și nu te descurci cu cheltuielile materiale, fie este vorba de un părinte. Dacă alături ai un narcisist inteligent și ești în relație cu el (ea), atunci ce ai de făcut este să accepți realiteatea așa cum este! Dar nu la modul că îți spui că asta e realitatea, ci să accepți felul distorsitonat și urât în care este celaltă persoană și deși ești lângă ea, să începi să investești în tine, să ai grijă de tine și de viața ta.

E important să ai în minte și să îți amintești că persoana narcisistă poate fi foarte inteligentă și că asta nu înseamnă că este și o persoană valoroasă.

O persoană narcisistă se va simți chiar în pericol dacă o alta inteligentă va fi în aceași ”încăpere” cu ea, o va ridiculiza, batjocori, va încerca să concureze cu ea, o va face să se simtă jenată în fața altora, se va purta cu ea în feluri pasiv agresive …. paleta de comportamente este largă.

Concluzie

Dacă o persoană este inteligentă și te atrage, nu pierde frâiele discernământului, dă timp cunoașteți dintre voi și urmărește trăsăturile, cele care cu adevărat contează: căldura, empatia, cum îi tratează pe cei din jur mai ales când nu sunt prezenți, compasiunea, respectul reciproc, capacitatea de a se acorda emoțional la tine, de a da atenție emoțiilor tale și adapta lor, starea de siguranță emoțională și psihică pe care o simți când ești cu ei, răbdarea.

Mai ales dacă este vorba de o persoană narcisică și de o potențială relație romantică, este foarte posibil să accelereze perioada de început, să te copleșească cu cadouri, lucruri scumpe sau nepotrivite acelei etape, cu excesiv de multă atenție, să îți promită lucruri care știe că îți plac sau că ți le dorești ori să facă planuri de viitor de care știe că ești interesat.

Intensitatea și accelerarea cunoașterii în perioada de început este o caracteristică a relațiilor toxice!

Dacă ai impresia că trăiești ceva ce nu e adevărat, să știi că așa e! Chiar nu e adevărat, aparența acestui basm va dispărea și te vei trezi la o realitate dură, din care e posibil să îți fie imposibil să ieși sau să plătești un preț foarte mare: sănătatea ta și, eventual, a copiilor tăi.

În loc de încheiere

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l, te rog, poate fi de folos și altora!

Alătură-te comunității de pe pagina de Facebook și apreciază cu un ”like” pagina!

  • Îmi doresc să construiesc o comunitate în care cei care se confruntă cu narcisismul pot găsi sprijin emoțional, dar și soluții la probleme cu care se confruntă.

În podcast-ul ”Despre narcisism, am publicat câteva episoade interesante.

Le găsești și pe canalul de Youtube, doar varianta audio. Din păcate nu am avut timp ca să înregistrez și urc pe podcast toate articolele, dar mă ocup. 🙂

Dacă ai avut un părinte narcisist, foarte probabil

Dacă ai un partener narcisist, atunci îți sunt utile informații despre:

Codependența emoțională și narcisismul fac o pereche funcțională în disfuncționalitatea ei. De aceea, pe www.codependentaemotionala.ro postez articole despre ambele.

Articole despre dependența emoțională:

Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință!

Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala

Și …. mai ales, nu uita să ai grijă de tine, așa cum ai grijă de cei dragi!

🔹 Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro 

🔹 Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

Leave a Reply