Ruminația – gândirea obsesivă fără finalitate

  • Reading time:23 mins read

Este firesc când ne preocupă o problemă să considerăm că îi putem găsi o rezolvare sau o perspectivă favorabilă dacă ne gândim repetat la ea.

În relația cu un narcisist, această gândire devine, însă, un tipar obsesiv. Aproape continuu, partenerul acestuia se blochează în bucle de gânduri pentru a înțelege și a da un sens celor întâmplate, trăiește o intensă frământare, care îi acaparează nu doar mintea, ci și emoțiile.

”Poate eu am fost de vină?”, ”Oare trebuia să fac altfel?”, ”Poate că nu am fost prea clar!”, ”Dacă nu am făcut suficient?”, ”Dacă se va schimba?” sunt doar câteva din gândurile obișnuite ale ruminației.

Ruminația nu este întâlnită doar în relația cu o persoană narcisistă, dar este specifică ei.

Alte cauze ale ruminației pot fi: situații stresante din prezent (pierderea locului de muncă sau o despărțire de o relație), evenimente traumatice, stresul de ceva de care ne temem, îngrijorarea pentru evenimente viitoare sau pentru o problemă de sănătate, anumite trăsături de personalitate (perfecționismul, spre exemplu), vremuri incerte care generează instabilitate socială (pandemie, război, spre exemplu).

Interacțiunea cu o persoană narcisistă este confuză și înnebunitoare.

Cei care nu trăiesc permanent în apropierea acestei persoane nu cunosc acceste stări și sentimente, dar cei care interacționează constant cu ea, ajung să se îndoiască de ei înșiși, de felul în care percep realitatea.

Manipularea prin gaslighting este metoda cea mai frecvent folosită, prin care narcisistul te face să te îndoiești de felul în care percepi realitatea pentru a prelua controlul asupra ta.

E important să înțelegi ce înseamnă pentru că așa vei afla cum ești manipulat și te vei ajuta să menții contactul cu realitatea.

  • Ce este gaslighting-ul, afli aici.

Proiecția este o altă modalitate prin care persoana narcisistă își înnebunește partenerul (interlocutorul).

Ruminația este intensă și după despărțirea sau întreruperea contactului cu persoana narcisică. Acesta este unul din efectele de durată ale abuzului psihic și emoțional trăite.

Ruminația – ce este

Frământarea excesivă, repetată și fără finalitate a unor probleme sau situații stresante în scopul de a găsi o îmbunătățire sau soluție poartă numele de ruminație sau ruminare.

În pofida gândirii intense, persoana nu reușește să găsească o soluție clară și continuă să se preocupe de problema respectivă.

Gândurile sunt concentrate pe cauzele și efectele suferinței, dar, cu toate acestea, gândurile ruminației nu duc la găsirea unor strategii de rezolvare a problemelor care ar putea ameliora suferința și îmbunătăți starea de spirit.

Persoana care ruminează se retrage în mintea sa, indiferent că fizic ia parte la o activitate, este într-o împrejurare sau cu o persoană care îi face plăcere.

Examinarea amintirilor, a situațiilor și a sentimentelor este o parte importantă a procesării experiențelor noastre, dar procesarea emoțională și ruminarea sunt lucruri diferite.

La fel, introspecția ne permite să ne observăm gânduri, emoții, să regândim experiențe, să ne cunoaștem, dar este diferită de ruminare.

Diferențe între ruminație și procesarea emoțională productivă

Atât ruminația, cât și procesarea emoțională se concentrează pe probleme și, de obicei, pe emoțiile care create de aceste probleme.

Ruminația se concentrează, în principal, pe aspectele negative ale unei situații, presupune scufundarea în gânduri pesimiste, nu produce soluții sau perspective, chiar și imposibilitatea de a da un sens coerent.

Persoana care ruminează rămâne blocată în gândurile sale. Ruminația duce la autoînvinovățire (sau învinovățirea celorlalți), creează sentimente de vinovăție și/sau rușine.

Procesarea emoțională poate implica la început gânduri negative, dar duce la acceptarea și integrarea aspectelor care au făcut obiectul gândirii, produce soluții, permite persoanei să vadă în perspectivă. Consecința este că ajută la eliberarea de emoțiile negative.

Procesarea emoțională generează noi moduri de gândire, noi comportamente sau noi posibilități, în esență presupune o dezvoltare.

Direfențe între ruminație și introspecție

Introspecția este procesul de examinare a propriilor gânduri, sentimente și experiențe pentru a obține o înțelegere mai profundă a propriei persoane.

Introspecția implică reflectarea asupra motivațiilor, valorilor și convingerilor proprii și poate fi un instrument puternic pentru creșterea personală și cunoașterea de sine.

Introspecția este productivă, favorizează cunoașterea și înțelegerea de sine.

Introspecția presupune autoreflecție, examinare și explorare sănătoasă, spre deosebire de ruminație care presupune autoflagelare.

Timpul petrecut singur introspectând ajută creșterii personale, creativității, dar poate fi și periculos atunci când ne întoarcem cu negativitate împotriva noastră.

Persoanele introverte au tendința de a petrece mult timp în mintea lor, riscând să se închidă în adevărate procese de ruminație.

Autoexaminare sănătoasă prelungită se poate transforma în ruminație neproductivă.

Indicii ale ruminației (nu unicele)

Cele mai obișnuite indicii ale ruminației, sunt:

– Concentrarea asupra unei probleme pentru mai mult de câteva minute și revenirea asupra ei

– Apariția stării de rău psihic și/sau fizic comparativ cu începutul ruminației

Este important să îți acorzi timp pentru a-ți observa corpul și cum reacționează el la diferite emoții, în diverse împrejurări. După o perioadă de timp în care faci asta, vei vedea cum corpul îți dă semne și vei recunoaște emoția sau starea. Cunoscându-te, devii stăpân pe emoțiile tale.

– Imposibilitatea de acceptare a împrejurării ruminate și trecerea mai departe

– Negăsirea unei soluții viabile

Cum funcționează ruminația

Ruminația apare când ni se întâmplă ceva care ne supără, frustrează sau amenință și la care nu putem renunța.

Încercăm să dăm un sens în mintea noastră, fie învățând ceva, fie căutând validarea că lucrul nu ar fi trebuit să se întâmple. Indiferent de motiv, nu ne putem opri din a ne gândi și, chiar și când ne oprim, gândurile revin provocând supărare.

Caracteristica definitorie a ruminației este concentrarea negativă neproductivă. Aceasta o diferențiază de rezolvarea obișnuită a problemelor neplăcute cu care ne confruntăm.

Ruminația este întâlnită și în alte relații toxice, dar este specifică relației cu un narcisist.

Ruminația este dăunătoare?

Ruminația are efecte asupra minții și corpului, în egală măsură.

Consecințele sunt îngrozitoare: de la a distrage persoana de la ceea ce îi face plăcere (ceea ce în orice relație nu este un semn bun, dar în relația cu un narcisist multiplică efectele nocive ale acesteia, accentuează izolarea victimei) până la degradarea stării emoționale și psihice, ulterior, și a celei de sănătate.

Cercetările au arătat că ruminația poate fi considerată simptom al anxietății și factor de risc semnificativ pentru apariția depresiei.

Există studii care arată dezechilibrele ce se produc în centrele emoționale din creier, dezechilibre ce afectează planificarea, luarea deciziilor, prevederea consecințelor comportamentelor noastre, memoria, controlul impulsurilor și starea de spirit.

Cum poate fi depăsită ruminația

A renunța la ruminație este dificil, mai ales dacă cel în cauză nu o recunoaște.

A renunța la gândurile obsedante, repetitive presupune exercițiu și lucru cu sine, preocupare și efort constante, din păcate nu există soluții magice.

Nu te aștepta la efecte după o singură punere în practică. Pe de altă parte, e nevoie să nu uiți că traiul alături de un narcisist înseamnă un stres permanent, iar aceste soluții, recomandări te ajută să îți menții sănătatea emoțională, psihică și fizică, nu înlătură cauza principală care este abuzul trăit.

Strategii de ajutor pentru a depăși ruminația:

Distrage-ți atenția

Când te observi că ruminezi, ieși din tipar făcând ceva care să îți distragă atenția de la gândurile în lucru. Încearcă faci ceva care îți place – citește o carte, sună un prieten sau uită-te la un film.

Fă sport sau activitate fizică

Activitatea fizică intensă îți va stimula hormonii fericirii și starea ți se va îmbunătăți.

Meditează

Efectele meditației asupra sănătății sunt demonstrate științific. Meditația este un mijloc eficient de luptă împotriva stresului.

Nu trebuie să investești bani, pe Youtube.com găsești filme în care ești învățat să meditezi, ai chiar și instructor.

Îți propun un mic program de relaxare, AICI. Tu poți căuta altceva.

Practică mindfulness-ul, integrează-l în viața ta

Mindfulness presupune concentrarea atenției pe corp, pe senzațiile lui, să fii conștient de tine și trăirile tale din acel moment.

Poți să faci asta oriunde ești și în orice activitate ești implicat. Ai nevoie doar de maxim cinci minute pe zi.

Conform unui articol din ”Monitor on Psychology” (Davis şi Hayes, 2012), revista profesională a ”American Psychological Association” (Asociaţia Americană de Psihologie), cercetări empirice au arătat că mindfulness-ul poate efectiv să reducă ruminaţia, să reducă stresul, să sporească puterea de concentrare şi să reprime distragerea atenţiei, să diminueze reactivitatea emoţională, să sporească flexibilitatea cognitivă (oferind oamenilor deschiderea către moduri diferite de gândire în diverse situaţii), să intensifice înţelegerea de sine, să sporească şi compasiunea şi să reducă distresul psihologic.

Indiferent că gătești, ștergi praful sau aștepți culoarea verde la semafor, concentrează-te pe corpul tău, senzațiile lui, pe tot ce te înconjoară, mergi la detalii. Dacă ești într-o încăpere poți, spre exemplu, observa podeaua, pereții, culorile, urmele de pe ele, etc. Vei vedea cât de relaxat te simți când ai terminat. Pare că revii din altă lume!

La fel, găsești filme pe Youtube care îți explică ce și cum.

Ascultă înregistrarea de aici a lui Gaspar Gyorgy.

Ieși afară, de preferat în natură

Fă o plimbare măcar în jurul casei. Mișcarea din jurul tău te va sustrage de la gândurile pe care le ai. Ideal este să mergi undeva în natură și să te plimbi.

Dacă poți să combini exercițiile fizice cu ieșitul în natură, cu atât mai bine.

Există cercetări care demonstrează că petrecerea timpului în aer liber, în natură poate reduce semnificativ ruminația.

Fă-ți timp pentru a-ți face o plăcere

Că e vorba de o pasiune sau de ceva care îți face plăcere, e important să investești energie și timp.

A face ce ne produce plăcere, indiferent de importanța lucrului, este demonstrat că ne oferă o star de bine și ne încarcă cu energie pozitivă. Avem nevoie de asta indiferent că trăim sau nu alături de un narcisist, dar cel care se află într-o astfel de relație, cu atât mai mult!!

Include activitatea, hobby-ul în programul tău, propunându-ți când să i te dedici, ca și când te-ai duce la serviciu sau ai face ce ți-a cerut un prieten.

Ai viață socială

Ieși la teatru, film, implică-te în activități de caritate (dacă nu cunoști, caută e internet, este domeniul în care permanent e nevoie de voluntari).

E important să nu te izolezi! Intrând în diferite medii sociale ai ocazia să cunoști noi oameni care îți pot deschide noi oportunități relaționale sau de activitate. În același timp, a face bine, a-i ajuta pe cei care sunt în situații grele este o modalitate de a te simți tu mai puțin singur și îndurerat.

Preocupă-te să îți faci și menții relații apropiate cu persoane sănătoase emoțional, de încredere și pozitive.

Să nu uitămruminația este specifică relației cu un narcisist, deși ruminează și victima abuzului narcisic care s-a desprins din relație.

Dar cei care sunt în relația cu o persoană narcisică au nevoie să învețe să se protejze.

Ce poți să faci în relația cu un narcisist

Dacă a pleca de lângă o persoană narcisistă nu este o soluție posibilă, atunci pierderea speranței că ”ceva s-ar putea schimba”, acceptarea deplină a realității, sunt primii pași pe care trebuie să îi faci.

Persoana care rămâne în relație cu un narcisist (sau contact constant), e nevoie să își ajusteze definitiv și total așteptările!

Când spun așteptări mă refer la a avea cu o persoană narcisistă o relație profundă, deschisă, bazată pe reciprocitate și dialog comun, la a avea un partener de viață. În timp, din cauza atâtor atitudini manipulative și certuri, vei ajunge să te retragi tot mai mult în tine!

Cu cât mai repede vei înțelege și accepta că relația cu o persoană narcisistă nu-ți permite un trai în armonie, nu te ajută în a te dezvolta, nu ÎȚI PERMITE SĂ FII, cu atât mai repede vei reuși să iei decizii pentru binele tău.

Dacă ești într-o relație cu o persoană narcisică trebuie să înveți să te protejezi!

Acțiunile tale trebuie să aibă ca obiectiv recucerirea încrederii și puterii personale!

În concret, ai nevoie să stabilești limite ferme cu persoana narcisistă (care, la început îi vor trezi furia, pentru că nu acceptă separarea, pierderea oricât de mică a controlului asupra ta), să cauți și consolidezi relații cu persoane sănătoase emoțional, care îți pot oglindi realitatea așa cum este (și care nu servesc fie doar prin ignoranță, intereselor narcisistului – citește aici despre flying monkeys – susținătorii acestuia), să îți clădești o lume proprie, independentă de cea a narcisistului, oricât de mică ar fi ea.

În loc de încheiere 

Sper ca acest articol te ajute să îți înțelegi mai bine stări și gânduri, de ce ai anumite reacții în relația cu un narcisist.

Dacă ești în relație sau ai în apropiere o astfel de persoană ori ai un astfel de părinte, e posibil să fii interesat de aceste articole:

Codependenta emotionala pe Facebookaici 

Codependenta emotionala podcastDespre narcisism

Site: www.codependentaemotionala.ro.

Alătură-te comunității de pe Facebook și apreciază cu un ”like” pagina!

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l, poate fi de folos și altora!

X X X

Dacă am folosit preponderent adresarea la masculin, nu înseamnă că doar bărbații sunt narcisiști! Am făcut-o într-un sens neutru, pentru a facilita exprimarea și a nu schimba permanent genurile!

Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință!

Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala. 

* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro 

* Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

* Surse: Canal Youtube Ramany Darvasula, Psychologytoday,com, Verywel

Leave a Reply