Sentimentul de gol interior (emoțional) este experimentat de fiecare dintre noi la un moment dat în viață. El apare ca un răspuns emoțional firesc în urma pierderii unei persoane, prin deces sau despărțire, a unei întâmplări care ne-a afectat foarte mult sau poate fi semnul unei afecțiuni de sănătate, mentală sau emoțională.
În articolul de față am să mă refer la starea de gol interior ca una din caracteristicile dependenței emoționale.
Ce este golul interior (emoțional)
Cum nu există o definiție unică a golului interior asupra căreia experții să fi căzut de acord, termenul de gol interior este folosit pentru a descrie o serie de experiențe interne diferite: senzația de amorțeală emoțională (incapacitatea de a resimți emoții), că ceva nu este în regulă cu noi ori ne lipsește.
Sentimentul de gol în interior te poate face să simți că nimic nu contează sau că nu există nimic care să te conecteze cu alți oameni și cu lumea din jur. Uneori s-ar putea să simți că abia exiști.
Golul interior este resimțit de unele persoane ca “a trăi fără a avea un sens”. Faptul de a nu avea obiective specifice sau vise de realizat poate să te facă să te simți gol și asta în pofida faptului că ai atins niște standarde sociale sau personale.
O viață împlinită implică și ca existența noastră să aibă un sens, să avem sentimentul identității și al valorii de sine, să știm care este destinația către care navigăm prin viață.
Golul emoțional este un sentiment destabilizator, deoarece ne simțim deconectați de noi înșine și de ceilalți, ne face să fim nesiguri în legătură cu percepțiile noastre și cum să navigăm prin experiențele vieții.
Senzația de gol interior este însoțită de sentimente ca:
- Lipsa de valoare – persoanele care se simt lipsite de valoare se simt ”insuficiente” și nesemnificative, consideră că le lipsesc în mod inerent calități, talente sau puncte forte.
- Disperare – persoanele care au sentimente de disperare nu se simt amorțite emoțional, ci mai degrabă se simt goale de orice fericire, bucurie.
- Deconectare – unii oameni se simt deconectați de alte persoane, în timp ce alții se simt deconectați emoțional sau fizic de ei înșiși, iar alții se pot simți detașați sau deconectați de viață.
- Rușine – unii oameni resimt un sentiment de jenă în ceea ce îi privește, că sunt permanent necorespunzători.
- Singurătate
- Tristețe.
Starea de gol interior care caracterizează dependența emoțională este una cronică și continuă.
Este posibil ca persoana în cauză să fie permanent conștientă de această stare sau nu ori să i se activeze doar în anumite împrejurări.
Unii resimt chiar fizic golul interior ca pe o senzație de gol în piept sau de lipsă a ceva din corp.
Unii oameni neagă această stare, spunând, de exemplu ”că nu au timp să simtă golul interior.” De obicei, sunt persoane care au o viață foarte ocupată, mereu implicate în proiecte și cu obiective de atins. Ele trăiesc pe pilot automat și sunt deconectate de sine și de propriul corp (a nu se înțelege că toate persoanele ocupate sau active trăiesc pe pilot automat ori că sunt deconectate de la sine).
De multe ori, ele sunt niște persoane înalt funcționale.
Golul sau amorțeala emoțională poate părea neproblematic, datorită senzației de pseudpo calm pe care o creează.
Îți permite să îți continuați viața, să te ocupi de responsabilitățile și să faci față încercărilor vieții având impresia că ești stăpân pe tine și în control. Este doar o fațadă al cărei preț este unul ridicat: fiind amorțit emoțional, este foarte posibil să fi un spectator al propriei vieți și să ratezi trăirea autentică.
Pericolul este că pe măsură ce te obișnuiești să trăiești în interiorul zidurilor pe care le construiești în jurul tău, uiți cine ești cu adevărat – pasionat, emotiv, entuziast, etc., poți deveni detașat nu numai de lumea exterioară, ci și de pasiunea, spiritul ludic și vitalitatea ta interioară.
Cauza golului interior în dependența emoțională
Experiențele trăite în copilărie și care presupun separarea de părinte (prin moarte sau abandon), neglijență fizică și emoțională, abuz sub orice formă sau traiul într-o familie disfuncțională lipsită de suficientă îngrijire și empatie, sunt cauzele principale ale golului interior.
Eșecul cronic de a primi empatie adecvată și satisfacerea nevoilor emoționale în copilărie poate afecta profund lumea noastră interioară și sentimentul nostru de sine și de apartenență la vârsta adultă.
Adesea, aceste deficite timpurii sunt exacerbate de traume, abuzuri și abandonuri suplimentare mai târziu, în adolescență și în relațiile adulte. Astfel, putem ajunge ca după despărțirea de partener, spre exemplu, să ne simțim ca și cum lumea a murit.
Inițial, sentimentul de gol interior este un mecanism de adaptare la o situație copleșitoare emoțional sau fizic, un răspuns de pilot automat.
Ce poți să faci
Ca o persoană care s-a confruntat cu așa ceva, am să îți dau câteva sfaturi care sper să te ajute:
Stai de vorbă cu tine
Dacă aceste rânduri rezonează cu ceea ce simți, stai de vorbă cu tine, nu-ți fie teamă să intri în contact cu propriile sentimente, dorințe, nevoi.
Recunoaște-ți cu blândețe golul, fără să te învinovățești sau să te simți rușinat, nu ai de ce!
Nu nega golul interior, nu te va ajuta să ai o viață satisfăcătoare sau să fii mai liber ori stăpân pe tine!
El este semnul că niște nevoi emoționale sunt cronic nesatisfăcute.
Participă la diferite activități, ateliere de dezvoltare personală care te vor ajuta ssă te cunoști mai bine. Este plin internetul de ele, e nevoie doar să cauți! Nu te bloca în motivul că nu ști ce pasiuni ai sau ce îți place! Nu e vorba despre ce faci, cât despre a ajunge mai aproape de tine prin intermediul unei activități!
Implică-te în activități de voluntariat
Implicarea în activitățile de voluntariat, în care vezi impactul pozitiv al acțiunilor tale, dar iei și contact cu situația defavorizată a altora, te ajută să te conectezi cu oameni și îți redă sentimentul de utilitate.
Adresează-te unui psiholog
Dacă ai fost un copil nevăzut și neauzit, este foarte posibil ca experiența din copilărie să o fi internalizat ca pe ceva ce meriți, iar asta să se reflecte în stima și încrederea de sine scăzute și vinovăția resimțită (poate fi inconștientă).
E posibil ca datorită deficitului emoțional în care te afli să repeți un tipar al alegerilor de parteneri romantici nepotriviți pentru tine și să te învârți într-un cerc vicios din care nu ieși decât pentru a-l schimba cu altul.
Nu îți fie teamă de întâlnirea cu tine, este cea mai frumoasă care ți se poate întâmpla în viața asta și una cu care îți ești dator! Meriți să trăiești autentic!
În loc de încheiere
Sper ca acest articol să îți aducă informații utile cu privire la ce este comportamentul de control abuziv și să te ajute să faci niște schimbări în viața ta dacă te confrunți cu așa ceva. Nu uita că un comportament controlatpr constant nu face parte din sănătatea și normalitatea unei relații!
Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, putem să stăm de vorbă într-o ședință!
Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala.
Codependența emoțională și narcisismul
Codependența emoțională și narcisismul fac o pereche funcțională în disfuncționalitatea ei. Paradoxal, nu?
Pentru că aproape întreaga mea viață m-am confruntat cu ele, îmi dedic viața profesională informării și educării în domeniu, dar și sprijinirii persoanelor care se confruntă cu așa ceva.
Scriu articole pe www.codependentaemotionala.ro
Public episoade despre narcisism pe podcast-ul ”Despre narcisism”! – Spotify
Aceleași episoade le găsești și pe YouTube, aici.
Pe Facebook, Codependența emoțională o găsești aici.
Alătură-te comunității de pe pagina de Facebook și apreciază cu un ”like” pagina!
Articole despre:
- Narcisism:
- Narcisismul scăzut, mediu și înalt. Tulburarea de personalitate narcisică
- Ciclul abuzului narcisic
- Manipularea. Ce este. Tactici de manipulare
- Controlul excesiv. De ce simt nevoia să controlez
- Pasiv-agresivitatea. Ce este. Tactici folosite de o persoană narcisistă
- Unul din motivele pentru care partenerul unei persoane narcisiste nu iese din relație
- Love bombing. Ce înseamnă. Cum te poți proteja
- Protecția față de un narcisist – metoda ”grey rock”
- Ce este proiecția și cum o folosește o persoană narcisistă?
- Ruminația – gândirea obsesivă fără finalitate
- Părintele meu, un narcisist
- Mama narcisistă și copilul fată
- Relația tată narcisist, copilul fată
- De ce atrag persoane narcisiste?
- De ce persoana narcisistă pare că nu te aude când îi vorbești?
Codependența emoțională:
- Părinții imaturi emoțional. Ce este imaturitatea emoțională, cum se manifestă. Cum afectează creșterea unui copil
- Codependența emoțională – o introducere mai detaliată
- Golul interior al persoanei dependente emoțional
- De ce atrag persoane narcisiste?
Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro
Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos