Relațiile toxice. Noțiuni generale. Caracteristici

  • Reading time:8 mins read

Majoritatea ne întrebăm la un moment dat sau altul dacă suntem într-o relație sănătoasă? Răspunsul este unic, aparține fiecărei relații, însă un lucru este universal adevărat: fiecare cuplu trece prin momente grele. Oamenii nu sunt perfecți, așa că în mod firesc nici relațiile. Cu toate acestea, când răul începe să depășească binele și când începem să vedem incompatibilități greu de conciliat, ne putem întreba: ”Am o relație toxică?”

Ce este o relație toxică?

O relație este toxică atunci când unul dintre parteneri sau ambii, reciproc, amenință bunăstarea emoțională, psihologică sau fizică a celuilalt.

Relațiile toxice sunt caracterizate printr-o dinamică nesănătoasă, care implică gelozie, posesivitate, dominare, manipulare, disperare, egoism sau respingere. Să avem însă în vedere că este nevoie de două persoane pentru a avea o relație toxică, ceea ce înseamnă că propriile noastre cuvinte și acțiuni contează.

Fiecare dintre noi manipulează din când în când, face pe victima, se joacă mai puțin nevinovat, induce culpabilitate, are comportamente, să spunem așa manipulative, dar ele sunt ocazionale și de o intensitate redusă. Toxicitatea persoanei și a comportamentului său sunt caracterizate de grad și de frecvență. Într-o relație toxică, aceste comportamente sunt norma, nu excepția, sunt severe, frecvente și nu ocazionale.

Relațiile toxice există în orice context al vieții. Putem avea relații toxice cu prietenii, cu vecinii, cu membrii familiei, cu rudele, cu colegii de serviciu, nu doar cu partenerul de viață. Pentru că acest gen de relație face obiectul preocupării majorității, mă voi referi concret la ele, dar multe din trăsăturile lor sunt aplicabile și celorlalte tipuri de relații.

Comportamentele specifice ale unei relații toxice

De obicei, relația toxică nu prezintă ”simptomele” unei relații abuzive. Ea debutează aprins, cu multă pasiune, afecțiune și emoții puternice în care ambele persoane se simt bine, chiar norocoase că au întâlnit alesul sau aleasa. Doar că pe măsură ce lucrurile evoluează, starea lucrurilor se schimbă. ”Nu îl/o mai recunosc, s-a schimbat atât de mult față de cum era la început!” În general nu e vorba de o schimbare. A trecut doar îndrăgosteala și abia atunci putem vedea persoana din fața noastră așa cum e.

În principiu, toxică este considerată orice relație care implică abuz fizic sau verbal. Caracterul toxic este determinat de comportamente de control, gelozie, lipsă de respect, care generatoare de conflicte.

Dar există și alte semne, mai subtile, ale unei relații toxice:

  • Dai mai mult decât primești, ceea ce te face să te simți devalorizat.
  • Te simți în mod constant nerespectat sau că nevoile tale nu sunt îndeplinite/luate în considerare.
  • Te simți neacceptat, neînțeles, degradat sau atacat.
  • Te simți deprimat, supărat sau obosit după ce ai vorbit sau ai fost cu cealaltă persoană.
  • Scoate din tine ce este mai rău (te stimulează într-un sens negativ).
  • Simți că trebuie să mergi pe coji de ou în prezența/apropierea acestei persoane pentru a nu deveni o țintă.
  • Tu ești întotdeauna de vină.

Lista nu este exhaustivă! Și nu uita că ce determină caracterul toxic sunt frecvenșa și intensitatea comportamentului.

Cum realizezi că ești într-o relație toxică?

În multe situații, persoana implicată într-o relație toxică nu își dă seama că se confruntă cu situații abuzive.

Convingeri pe care le avem (”dragostea cere sacrificii”), experiențe de viață, ceea ce ai văzut în familia de origine (”femeia cedează” sau ”așa sunt bărbații/femeile”), lipsa stimei de sine sunt factori care ne acoperă ochii rațiunii.

O relație sănătoasă nu este despre sacrificii si nici despre a ceda, partenerii vor tinde spre echilibru, balanta intre a da si a primi, ca și cea a acceptarii reciproce sunt echilibrate.

În timp ce o relație sănătoasă contribuie la stima de sine și la energia emoțională, o relație toxică dăunează stimei de sine și te epuizează de energie.

În timp ce o relație sănătoasă implică grijă reciprocă, respect și compasiune, un interes pentru bunăstarea și creșterea partenerului nostru, împărțirea controlului și luarea deciziilor în comun, într-o relație toxică partenerul impune, domină, pretinde fără a ține cont de nevoile, dorințele celuilalt, cu atât mai puțin de ale cuplului.

O relație sănătoasă este o relație sigură, o relație în care putem cei doi pot fi ei înșiși fără teamă, un loc în care se simt confortabili și în siguranță. Într-o relație toxică, cel abuzat nu se simte deloc în siguranță cel puțin emoțional, renunță la părți din sine pentru a evita conflicte, stă cu teama permanentă să nu spună ceva pentru a nu-l supăra pe celălalt.

Este important să facem diferența între o relație toxică și anumite probleme care creează toxicitate, perioade sau momente izolate caracterizate prin toxicitate, și care pot fi rezolvate. 

În relațiile sănătoase, de fiecare dată când apare o problemă, ambii parteneri vor fi dispuși să-și dea seama de o soluție și să facă o schimbare. Cu relațiile toxice, asta se întâmplă foarte rar.

De ce unii au un comportament toxic și de ce alții suportă un astfel de comportament?

În esență, răspunsul este același pentru ambele persoane: stima de sine slabă și insecuritatea pe care o generează.

Indivizii toxici se comportă astfel deoarece, la un anumit nivel, nu cred că pot fi acceptați, valorizați, că cineva ar dori cu adevărat să fie împreună cu ei.

Partenerii aabuzați rămân alături de persoanele toxice pentru că și ei se consideră niște persoane nedemne de apreciere și acceptare, că nu merită iubire.

Rădăcina lucrurilor este una veche. Ea se trage din copilărie, se datorează în primul rând formei de atașament pe care am deprins-o.

Înțelegerea acestor lucruri nu trebuie să ne motiveze la acceptare, ci, din contră, să fie fie un catalizator pentru observarea și analizarea vieții noastre.

Acest articol este doar o privire de ansamblu asupra relațiilor toxice. În următorul voi aborda mai profund cauzele relațiilor toxice și voi vorbi despre tipurile de relații și persoanele toxice.

* Scopul acestui articol nu este de a pune etichete, ci de a informa și educa.

* Dacă te regăsești într-o relație toxică, vorbește cu partenerul, cu cineva apropiat sau dacă, din diferite motive nu poți ori ești depășit de problemă, ia legătura cu un psiholog.

*Fotografia articolului aparține Pexels Free Photos

Leave a Reply