Codependentul emoțional și narcisistul

  • Reading time:11 mins read

Prezentare generală comparativă

Codependentul emoțional și narcisistul sunt tipologii opuse, dar, în esență, amândurora le lipsește un sentiment sănătos al propriei identități, ceea ce se traduce printr-o scăzută stimă de sine

  • Despre ce înseamnă narcisismul, poți afla aici.
  • Despre ce înseamnă codependența emoțională, poți afla aici.

Ambii sunt centrați pe propria persoană, dar în feluri distincte.

Felul în care își satisfac aceste nevoi, îi face să fie diferiți.

În timp ce codependentul emoțional își reduce propriile nevoi la minim, concentrându-se pe ale altora (satisfacerea lor îi dă sentimentul valorii și al unei identități), narcisistul este exact opusul: îi pasă de sentimentele altora doar în raport cu el însuși, se plasează pe sine mai presus de ceilalți, singurul scop al unei relații fiind de a exploata pentru a-și satisface nevoile.

De cele mai multe ori, persoanele codependente intră în relații cu persoane narcisice. Relațiile pot avea orice natură, dar cele mai întâlnite sunt cele romantice.

Atracția între cei doi este justificată de faptul că fiecare îndeplinește un rol complementar pentru celălalt și îi satisface nevoile.

Trăsăturile narcisistului, superioritatea sa, nevoia de admirație constantă, sentimentul de dreptate și lipsa de empatie față de ceilalți, carisma și farmecul deosebite sunt foarte atractive pentru un codependent.

Concentrarea pe dorințele și nevoile altora, stima de sine scăzută, incapacitatea de a stabili limite, disponibilitatea de a-și asuma răspunderea pentru problemele altora specifice codependentului sunt mediul propice de care narcisistul are nevoie.

Dinamica relației persoană codependentă emoțional – persoană narcisică

Relația dintre cei doi este magnetică, deosebit de puternică. Deși provoacă mai multă anxietate decât fericire, paradoxal, tocmai disfuncționalitatea îi unește.

Niciunul nu pleacă din relația nesănătoasă, de teamă să nu fie singur.

Pe măsură ce cerințele narcisistului cresc, relația devine abuzivă, iar rezultatul este că persoana codependentă ”va arde”.

Codependentul nu poate să își părăsească partenerul, lipsa stimei de sine îl face să creadă că nu va găsi niciodată pe cineva care să-l iubească pentru ceea ce este.

Singurătatea este prea dureroasă pentru a o suporta chiar și o perioadă de timp determinată.

Originile comune ale codependenței și narcismului

Persoanele narcisiste și cele codependente dezvoltă comportamente și personalități foarte diferite, dar în ambele cazuri, trauma și o stimă de sine foarte scăzută sunt la baza problemei.

Ce îi face diferiți sunt modul în care fiecare se adaptează la mediul familial al copilăriei.

Sunt copii care, în general, sunt crescuți de mame narcisice sau cu trăsături narcisisce accentuate. De asemenea, ei provin din medii emoționale ostile și dăunătoare, disfuncționale, instabile, care au cunoscut neglijența emoțională.

Mama este incapabilă să aibă grijă de nevoile emoționale ale copilului, dar în schimb îl vede pe acesta ca pe o extensie a ei. În mintea ei, între ea și copilul său nu există limite.

Mama este cea care subminează încrederea în sine a propriului copil. Acest lucru se face prin rușine constantă pentru că nu respectă standardele stabilite de ea. Adesea, aceste standarde sunt o reflectare a deficitelor sale de personalitate, ceea ce creează furie și ostilitate față de copil.

  • Despre mama narcisică și copilul fată poți citi aici.

Pedeapsa, izolarea emoțională sau chiar amenințările de părăsire sunt comune.

Pe lângă sădirea sentimentelor de rușine și vină, mama menține și controlul asupra tuturor aspectelor vieții copilului, limitând capacitatea lui de a fi autonom și independent.

Copilului trebuie să-i placă ceea ce îi place mamei și să-și trăiască viața după cum consideră ea potrivit.

În relația cu părintele, copilul nu are sentimentul că este îngrijit și iubit, relația fiind adesea descrisă ca fiind una rece sau îndepărtată.

În contrast, copilul poate dezvolta o relație cu celălalt părinte sau bunic.

Din păcate, tații sau partenerii din familie sunt adesea disfuncționali și pot fi extrem de pasivi pentru a evita confruntarea cu mama (narcisică).

Acest lucru îl lasă pe copil fără niciun sprijin emoțional sau cineva care să contrabalanseze mediul emoțional negativ și ostil.

Cu acest tip de experiență emoțională, copiii unei astfel de mame trec adesea în relații codependente cu un narcisist.

Partenerul înlocuiește pur și simplu mama, nu pentru că individul dorește negativitatea continuă, ci pentru că aceasta este tot ceea ce a cunoscut și îi devine familiar.

Ce este de făcut

Faptul că toți oamenii manifestă ocazional trăsături narcisiste sau codependente nu determină clasificarea de narcisic sau codependent.

Codependența și narcisismul devin patologice când determină calitatea vieții unei persoane sau când datorită acestor trăsături, ajung să facă rău altora.

Abordarea problemei stimei de sine scăzute care se regăsește atât în codependență, cât și în narcisism, este esențială pentru schimbare, dar nu unica.

Lucrul în terapie ajută la înțelegerea rădăcinilor nesiguranței, dar și la înlocuirea mecanismelor de adaptare cu unele sănătoase.

Nu poți schimba un model disfuncțional de lungă durată până nu înțelegi mai întâi ce este și de unde vine; cu cât înțelegerea proceselor interne este mai profundă, cu atât experiența terapiei este mai potrivită pentru a produce rezultate pozitive.

În loc de încheiere

Sper ca acest articol te ajute să înțelegi mai bine anumite comportamente, să aducă mai multă claritate în ceea ce înseamnă comportamentul unei persoane narcisisce.

  • Despre influența unui părinte narcisic asupra personalității copilului, poți citi aici

♠ Simți că ceva e în neregulă cu viața ta? Nu te regăsești sau ai pierdut cârma? Ai o problemă care te macină și nu ști cum să-i dai de cap?

♥ Hai să stăm de vorbă într-o ședință? Îmi poți scrie la: contact@codependentaemotionala.ro

sau pe Facebook la @codependentaemotionala. 

* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro 

* Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

Leave a Reply