De ce ajungem într-o relație toxică?
În pofida faptului că ne dorim relații sănătoasă și satisfăcătoare, mulți dintre noi ajung în relații toxice. Și nu doar o dată, repetă tiparul cu fiecare alegere nouă. Pentru asta există și o explicație: repetarea dinamicii unei relații negative, dar importante din trecut, familiare, în speranța fantasmatică de data asta va ieși mai bine.
Desigur, alegerea este inconștientă și vine ca o apărare față de frica profundă pentru intimitate. Ajungem să-i alegem pe cei care se potrivesc fricii noastre inconștiente și obținem același rezultat: nefericirea.
Ți se pare că mă exprim ambiguu sau contradictoriu? Pentru că în realitate, lucrurile lucrurile sunt așa: ne dorim bine, să fim fericiți, dar alegem contrariul. Ambivalența este una din caracteriticile lumii vii, iar când e vorba de psihicul omului, se manifestă în toată plenitudinea sa.
Relațiile toxice nu se limitează doar la relațiile romantice. Toxicitate există în cadrul unei familii, la locul de muncă și în rândul prietenilor.
Comportamente precum plângerea (văitarea) constantă, criticarea sau negativitatea, abilitatea de a face motiv de ceartă permanentă cu cei din jur, sunt fără îndoială comportamente toxice pe care le întâlnim în viața de zi cu zi.
Pentru că relațiile romantice ocupă cel mai important rol în viața noastră, am să mă refer în mod special la ele.
Cum arată o relație toxică?
În relațiile de cuplu, toxicitatea vine, de cele mai multe ori, sub forma abuzului. Dar o relație poate fi toxică și fără să fie neapărat abuzivă.
Iată care sunt cele mai comune semne că ești într-o relație toxică (unele s-ar putea să te surprindă):
* Lipsa de suport
Lipsa suportului partenerului sau a unor obiective comune. Unul din pilonii esențaili ai unei relații sănătoase este dorința reciprocă de a-l vedea pe celălalt reușind în toate domeniile vieții. Când lucrurile devin toxice, fiecare realizare devine o competiție.
* Comunicare toxică
Conversațiile sunt pline de sarcasm, critici sau ostilitate vădită. Evitarea comunicării este și ea o formă de toxicitate.
* Atingerea stimei de sine
Adresarea de insulte, cuvinte depreciative (uneori chiar și în glumă), învinovățirea pentru ceea ce nu merge bine.
* Separarea de prieteni și familie
Retragerea din viața socială se poate datora unui sentiment nerecunoscut de rușine pentru relație sau partener sau cerinței partenerul abuziv. Acesta o poate impune expres ori prin tactici manipulative.
* Interferența cu munca sau școala
Impunerea acceptării unui loc de muncă de care partenerul nu este satisfăcut este o altă modalitate de control.
* Frica și intimidarea
Exploziile de furie sau tacticile de intimidare au aceeași finalitate: dominare și control.
* Restricția financiară
Deținerea controlului asupra banilor, sub diverse motive, împiedicarea de a avea propriul cont bancar, restricționarea accesului la carduri sau acordarea unei indemnizații zilnice.
* Îndoiala asupra realității (gaslighting)
Distorsionarea unei realități la care celălalt a luat parte, fie prin comportament, fie verbal, astfel încât acesta ajunge să se îndoiască de propriile percepții.
* Gelozia
Gelozia este un sentiment firesc atâta timp cât nu duce la neîncredere și control asupra celuilalt.
*Amenințări
Amenințările la adresa celuilalt, amenințarea cu sinuciderea sau auto-vătămarea sunt o altă față a controlului și manipulării.
* Violență fizică
Cel mai simplu gest de violența fizică este cel de împingere. Iar de la amenințări și insultele verbale până la violență fizică, distanța este foarte mică.
Se poate preveni o relație toxică?
Cunoașterea sinelui și a propriilor tipare este esențială pentru evitarea unei relații toxice. Oameni toxici există peste tot în jurul nostru. Pe de altă parte, unii sunt bine camuflați și putem să nu identificăm semnele toxicității de la început. Chiar dacă se va întâmpla să intri într-o astfel de relație, o bună cunoaștere a propriei persoane, a trecutului și tiparelor tale, te va ajuta să te retragi la timp astfel, investiția pe care o vei face va fi mult mai controlată, iar consecințele retragerii nu vor fi devastatoare.
Se poate repara o relație toxică
Odată ce te implici profund într-o relație toxică, poți pierde treptat capacitatea de a recunoaște un comportament nesănătos sau inacceptabil.
Dacă ai investit mult timp, energie și speranță în relație, s-ar putea să te trezești găsind scuze pentru modul în care te simți cu adevărat sau în care celălalt se comportă cu tine. Este obișnuit să te agăți de speranța că cealaltă persoană se va schimba.
Ce este necesar să avem permanent în vedere este responsabilitatea pe care o avem pentru propria noastră stare de bine, confort, fericire. Noi suntem cei care știm cel ma bine cum arată, și dacă nu știm, atunci tot noi suntem datori să aflăm. Dar asta nu se va întâmpla agățându-ne de celălalt sau de o relație, cu atât mai puțin de una toxică.
Dacă în relație ai identificat semnele unui abuz, neîndoielnic trebuie să pleci. Nu ai ce să repari și nici nu e datoria ta.
Dacă în relație ai identificat tipare toxice, ideal este să te adresezi unui specialist. Pentru ca o astfel de relație să devină funcțională este necesară o analiză individuală, dar și de cuplu, un efort comun al ambilor parteneri, în măsura în care lucrurile sunt reparabile.
* Fotografia articolului aparține Pexels Free Photo