Persoana narcisistă este cea mai importantă din lume, singura care contează, indiferent de tipul de narcisism căruia îi aparține. Ea va fi interesată de cineva care îi va umple golurile și fisurile ego-ului, care va arunca lumină peste umbrele personalității sale, care o va face să se simtă cea mai importantă și mai puternică în mod constant.
Deși rândurile de față se referă la partenerul romantic narcisist, ele sunt valabile și pentru colegul, prietenul, șeful sau ruda narcisistă.
- Despre narcisism poți afla mai multe aici.
- Știai că cele mai cunoscute forme de narcisism sunt cel grandios și cel vulnerabil?
Așadar, să vedem care sunt trăsăturile care atrag o persoană narcisistă!
Disponibilitate de a ierta și de a trece cu vederea răul
Narcisistul rănește continuu, așa că, pentru a se asigura că nu este părăsit, va căuta pe cineva care nu poartă ranchiună. În ceea ce privește disponibilitatea de a trece cu vederea răul, sunt persoane care în mod natural, se concentrează mai repede și mai mult pe aspectele bune ale unei situații sau ale unei persoane decât pe cele rele. Alături de o astfel de persoană, narcisistul are asigurarea tacită a acceptării sale.
Loialitate
Narcisistul are nevoie de loialitate, însă asta nu îl obligă la reciprocitate. Cei mai mulți își trădează partenerii fără nicio remușcare, motiv pentru care au nevoie de cineva care tolerează o relație abuzivă.
Lipsa stimei de sine
Narcisistul are nevoie de cineva care să îl facă să arate bine și pe care, în același timp, să îl poată controla. Un partener cu o stimă de sine scăzută, care nu își găsește stabilitatea în propria persoană ci în reacțiile celor din jur, este mai ușor de manipulat și mai capabil de a-i livra narcisistului ”hrana” necesară. O astfel de persoană, care poartă în sine un sentiment al vinovăției permanente, indiferent de context, se va simți responsabilă pentru rezultat, ceea ce narcisistul va folosi în avantjul său.
Narcisistul are nevoie să se simtă și fie recunoscut ca forța dominantă într-o relație, ceea ce o persoană lipsită de stimă de sine sau cu o stimă de sine redusă îi oferă din plin. Doar o astfel de persoană, prin contrast cu ceea ce îi lipsește (sau crede că îi lipsește) va fi impresionată și va cădea în admirația narcisistului, cel puțin la începutul relației.
Auto-sacrificiu
Narcisistul adoră și are nevoie de un partener care să se sacrifice, pentru că, potrivit viziunii sale, este unica persoană căreia i se cuvine, trebuie să i se facă, cea care merită. Narcisistul are nevoie de cineva care fie nu are nevoi, fie este dispus să renunțe la ele. Doar astfel se poate asigura că întreaga grijă va fi centrată pe sine.
Pasivitate
Narcisistul are nevoie de cineva care să fie docil, lipsit, în general, de inițiativă, dar care, în același timp, să îi ofere atenție și laude.
Responsabilitate excesivă
Cum lipsa de responsabilitate (emoțională, relațională) este una dintre caracteristicile personalității narcisice, acesta se va asigura că partenerul are cel puțin disponibilitatea de a prelua responsabilitățile altora.
În acelai timp, cei care au un sentiment al responsabilității excesive, fac tot ce pot pentru ca pertenerul să se simtă în siguranță. Să nu uităm că ego-ul narcisistului, deși pare supradimensionat, este incredibil de fragil și are nevoie de asigurări permanente.
Capacitatea de a se adapta
Narcisistul este un controlator prin definiție și un inflexibil, nu există decât calea și varianta sa. O persoană dispusă să se lase dusă de val, să facă compromisuri, să renunțe la dorințele și programul său alimentează perfect nevoile narcisistului.
Empatie
Persoanele empatice experimentează emoțiile partenerului ca și cum ar fi ale lor. Acest lucru îi face mai capabili să înțeleagă mai bine oamenii din jurul lor, dar îi și face mai vulnerabili la a fi manipulați. Una din strategiile preferate ale narcisistului pentru a controla este folosirea emoțiilor celuilalt.
Statutul înalt
Cum narcisistul are fantasme de măreție (sociale, în relația romantică, cu prietenii), el caută să le împlinească prin ceea ce face. Se va înconjura de persoane care îl pot ajuta să-și depășească statusul social, sens în care se va folosi de oameni, iar atunci când nu îi vor mai fi de folos, să va dezice de ei fără scrupule.
Am aceste trăsături, sunt condamnat la a fi mereu victimă?
Dacă crezi că ai aceste trăsături, soluția nu este să renunți la ele sau să îți modifici personalitatea – ele dau măsura valorii tale – ci, în relația cu un narcisist sau o persoană abuzivă, să le folosești cu înțelepciune și discernământ știind că sunt un ”lipici”.
Spre exemplu, poți să fii mai puțin iertător, orientat spre exterior, dispus la sacrificiu, să nu mai fii excesiv de responsabil sau conciliant.
Desigur, asta înseamnă mult lucru cu sine, concentrare și observare a propriului comportament și a emoțiilor pentru a le ajusta și adapta în beneficiul tău.
Îți va fi de ajutor și să revizuiești situațiile deja trăite, în care consideri că ai fost nedreptățit, manipulat și să le împărtășești cu un prieten de încredere și pe a cărui opinie te bazezi, în general. El te poate ajuta să le vezi dintr-o perspectivă mai obiectivă, să înțelegi cât a fost participarea ta și cât a celuilalt, și, în cazul repetării, să adopți o atitudine sau reacție mai protectivă pentru tine.
În loc de încheiere
Sper ca acest articol te ajute să înțelegi mai bine dinamica relațională cu o persoană narcisistă! De cele mai multe ori, în relația sau dialogul cu o astfel de persoană, interlocutorul rămâne cu impresia că a făcut ceva greșit sau că ceva nu e în regulă cu el. E important să știi că persoanele narcisiste au darul manipulării și sunt maestre în a-i face pe ceilalți să se simtă vinovați sau responsabili de situațiile neplăcute.
Pe de altă parte, devenind conștient de propriile trăsături, mai ales de cele care ”agață” narcisiștii și persoanele abuzive, ai șanse să redobândești controlul asupra vieții și deciziilor tale, să ieși din convingerea că ”așa îți este dat, să ai parte doar de astfel de relații”.
* Acest articol este strict informativ, nu servește drept modalitate sau criteriu de diagnostic. Dacă suspectezi că cineva din apropierea ta este o persoană narcisistă, pentru clarificări adresează-te unui specialist.
* Nu cădea în capcana de a pune etichete și de a aprecia oamenii pe baza unei singure trăsături sau ieșiri! Trăsături narcisice avem cu toții, ceea ce ne diferențiază sunt intensitatea și constanța manifestărilor!
- Dacă ai crescut cu un părinte narcisist, atunci e posibil ca alegerile să-ți fie influențate de acest aspect. Află aici, cum.
Simți că ceva din cele de mai sus te reprezintă și ai neclarități ori vrei să mă întrebi ceva, haide să stăm de vorbă, într-o ședință privată!
Te voi asculta cu sufletul, dar și cu mintea, fără a te judeca! Ceea ce vom vorbi, garantat rămâne doar între noi!
Poți să îmi scrii la: contact@codependentaemotionala.ro sau mazylumaria@gmail.com.
Ai curaj și încredere în căutările tale!
* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro