Protecția față de un narcisist – metoda ”grey rock”

  • Reading time:20 mins read

Metoda ”grey rock” este un mod de a adaptare și de a face față relației cu un narcisist.

Metoda susține teoria conform căreia, atunci când avem de-a face cu o persoană abuzivă emoțional, reacțiile controlate pot pune capăt comportamentului acesteia. Este binecunoscut că persoanele abuzive se hrănesc cu emoții și drame.

Folosind-o, eviți să mai răspunzi provocării narcisistului și nu îl mai lași să preia controlul asupra ta.

Ce este metoda ”grey rock”

”Grey rock” (engleză) înseamnă în traducere ”piatra/stânca cenușie”. Termenul este preluat ca atare pentru că în domeniu  narcisismului denumește un concept consacrat.

Metoda ”grey rock” presupune că o persoană, victima, comunică și se comportă intenționat cât mai puțin receptiv față de interlocutor – abuzatorul său, acționând în moduri care atrag mai puțin atenția asupra sa.

Într-o descriere pe înțelesul tuturor, am spune că victima se comportă cât mai plictisitor posibil în înteracțiunile cu agresorul.

Ce înseamnă concret să fii “grey rock”

Metoda “grey rock” înseamnă:

nu te mai angajezi în discuția cu narcisistul, nu îi mai răspunzi la cele afirmate de o manieră care să permită continuarea discuției .

– Că interacționezi puțin cu narcisistul, dai răspunsuri scurte, te referi doar la fapte concrete cu detalii minime necesare, nu îi oferi informații personale despre tine și nu pui întrebări.

Emoții transmise cât mai puține spre deloc, neimplicare.

Comportamentul tău nu va mai alimenta nevoile narcisistului: nu îl vei mai valida, admira, nu-i vei mai servi argumente intrând în conflicte cu el (narcisistul adoră conflictele), nu vei mai fi victimă.

Orice acțiune contrară celor de mai sus, inclusiv simplul fapt de a-i pune o întrebare, îi va da narcisistului ocazia să îți răspundă și astfel să te provoace.

A fi indiferent, a nu mai răspunde provocărilor, a nu te mai implica în discuții, a nu te mai apăra pentru că ai obosit, pentru că ai cedat, nu este același lucru cu a face ”grey rock”.

”Grey rock” nu înseamnă că trebuie să fii rău sau crud, ci doar să pui distanță între tine și narcisist.

Tehnica presupune repetiție, dar în timp, vei vedea că vei dobândi experiență și vei deveni mai stăpân pe conversație.

  • Depre termeni ce definesc concepte în narcisism, citește aici.
  • Ce înseamnă gaslighting afli aici.

Consecințele utilizării ”grey rock”

Folosind această tehnică vei deveni neinteresant și plictisitor pentru narcisist, așa că va scădea și impactul său asupra ta.

Vei putea observa cum persoana narcisistă își va muta ținta pe alte persoane, dar pentru asta e nevoie de puțină detașare din partea ta! O vei dobândi dacă îți vei respecta limitele impuse și nu îi vei mai da acces la tine.

Când poate fi folosită metoda ”grey rock”

Este o strategie care se folosește când victima nu are luxul de a întrerupe contactul cu persoana narcisistă (custodie comună, părinți în vârstă, coleg de serviciu sau șef, copilul pentru a cărui plecare nu ești încă gata să-i dai drumul) și nici nu poate să îl scoată din viața sa, indiferent că este vorba de partener romantic, coelg de serviciu, părinte.

Metoda poate fi utilizată atunci când:

Ești implicat într-o dispută

O persoană te umilește în fața altora

Un coleg de serviciu narcisist încearcă să te manipuleze pentru a-i face munca sa

Ești culpabilizat

Cineva te face să te simțiți ca și cum nimic din ce faci nu este niciodată bine

O persoană încearcă să controleze ceea ce faci sau ceea ce spui

Cineva încearcă să te izoleze de cei din jur

Ești suspectat de ceva ce nu ai făcut

O persoană te jignește constant

Ce se întâmplă când facigrey rock”?

Relația cu un narcisist are la bază nevoia narcisiscă de atenție în diferite forme: aprobare, admirație, implicarea în conflict, inclusiv prin accesul la propriile vulnerabilități (îi arăți teama de a nu-l pierde).

Când aplici tehnica și îi răspunzi: ”Nu s-a întâmplat nimic! Sunt bine!” și nu îi vei mai hrăni iluziile narcisice, va observa schimbarea.

Va deveni agitat și furios: ce faci, cu cine te vezi, cine te-a învățat, cu cine ai vorbit și tot felul de astfel de lucruri?

Aplicând metoda, vei stârni furia narcisistului! Pregătește-te. pentru a o îndura! Va avea reacții pline de agresivitate, te va umili, jigni, te va bârfi, va spune lucruri neadevărate despre tine. Este partea cea mai grea și urâtă a ”grey rock”, dar important este să fii puternic și să nu renunți, să reziști!!

E nevoie să devii impermeabil la criticile, ura, jignirile …. când începe să se manifeste îți închipui o ploaie și că te acoperi cu o pelerină ca să nu te ude.

Amintește-ți de fiecare dată când îi auzi criticeile și jignirileNU este despre tine, este vorba despre vulnerabilitățile și răul pe care-l resimte. Amintește-ți de asta și nu le lua personal!

Când te tratează atât de rău să știi că o face pentru că simte că nu te mai poate controla ca altă dată, simte că ceva începe să îi scape în relația cu tine.

  • Love bombing află ce înseamnă și cum îl poți identifica.

Cum te poate opri narcisistul din a aplica ”grey rock”

Ironia

Te va provoca ironizându-te. Este unul din lucrurile care se întâmplă în mod obișnuit.

Va spune lucruri de genul: ”Ce, nu cumva te-ai apucat de terapie și ai devenit prea deștept ca să mai discuți cu mine?!” Sau, dacă ești într-o relație romantică cu narcisistul, te va suspecta că îl înșeli.

El chiar va crede că ți-ai găsit pe altcineva și va reacționa atacând chiar alte relații ale tale, de exemplu prietenii, persoane cu care ai relații agreabile, poate chiar să te jignească pentru că te aude având o discuție veselă cu cineva la telefon. Cel mai bine eviți să ai o astfel de discuție când el este de față. Iar când te va ataca referitor la alte relații ale tale, aplică tehnica ”grey rock” – fii indiferent.

Gaslighting

Un răspuns obișnuit la tehnica ”grey rock” este să te supună gaslighting-ului.

  • Îți recomand articolul despre proiecția narcisică, vei înțelege mai multe despre comportamentul abuziv.

Vinovăția

După atâția ani în care l-ai validat pe narcisist, ai fost sursa numărul unu de atenție, l-ai mulțumit, să îl vezi nervos, furios pentru că tu, intenționat, l-ai provocat, este posibil să te umple de vinovăție!

Beneficiul metodei ”grey rock”

Oricât de greu îți vine să crezi, ziua cea bună în care se va sătura de tine, va veni!

Dar asta va fi posibil doar dacă tu vei fi consecvent în a-ți repsecta limitele și a aplica această tehnică a indiferenței în interacțiunea cu el, dacă îi vei da răspunsuri scurte, nu îi vei mai furniza informații despre tine și nu îl vei întreba.

Această tactică se va traduce pentru narcisist în nealimentarea nevoii de atenție, nu va avea pe cine să umilească, cu cine să intre în conflict, să trăiască drame și emoții intense. Se va simți gol și își va căuta altă victimă! Sigur, nu imediat și nu dintr-o dată!

Va veni și faza în care te respinge, nu te va mai vrea! Și aceasta este o etapă greu de suportat și de trăit! Posibil să îți trezească amintiri dureroase, eventual din copilăria ta când cineva apropiat, un părinte, te-a respins.

Avertisment

Să faci grey rock este foarte dificil!

Nervii tăi trebuie să fie de oțel, pentru că e posibil să îi reactivezi temerile de abandon.

Obișnuiește-te să nu îți pese de reacțiile lui, va trebui să te antrenezi în asta. Va spune lucruri care vor duce discuția într-un spațiu al luptei, jignirii, pentru că vrea să știe ce s-a întâmplat cu tine.

Ca să poți practica metoda trebuie să ai grijă de tine, să te controlezi, să te informezi citind psihologie, să îți iei instrumentele care te susțin și îți dau putere, meditație, exerciții.

Dar oricât de greu îți pare, vei realiza ceva extraoridinar: vei crea o barieră solidă între tine și narcisist.

E posibil ca după ce aplici indiferența și se convinge că nu îi mai ești de folos, să te părăsească și apoi să revină. După ce ai fost atâția ani sursa lui de validare, nu e chair așa ușor de găsit pe cineva care să împlinească funcțiile tale. Așa că se poate întoarce și încerca să te atragă din nou în relație, folosing love bombing; adică să te atragă în capcană, ca să te scoată din faza de ”grey rock”.

O secundă dacă vei ceda, în secunda următoare va reveni la felul în care te va trata înainte.

  • Despre părintele narcisic, poți citi aici. Episodul podcastaici.
  • Cum este adultul care a crescut cu un părinte narcisist, afli aici.

Soluția este să rămâi pe poziții chiar când narcisistul va schimba strategia.

”Grey rock” în familiie, la serviciu

În familie

Dacă ai fost țapul ispășitor al familiei și ai început să aplici această metodă, înseamnă că narcisistul din familie va trebui să își caute alt țintă.

În același timp îi vei deranja și pe ceilalți, care nu vor aprecia că te vor pierde ca persoană de sacrificiu, pentru că ei vor fi în pericol de a deveni ținte.

Așa că dacă vei auzi că îți spun că te-ai schimbat, că ești de nerecunoscut, ești arogant …, îți fac gaslighting ca să te atragă. Tu rămâi pe poziții!

  • Despre tatăl narcisist și copilul fată, poți citi aici.
  • Despre mama narcisistă, copilul fată, poți citi aici. Episodul podcast, aici.

La serviciu

La locurile de muncă toxice în care șeful este narcisist sau atmosfera este una toxică, de haos, bârfă, dinamici narcisiste, bârfe și favoritisme, ”grey rock” înseamnă să te menții calm și pe poziții să să renunți să crezi că comunicarea cu un narcisit va rezolva ceva. Oricum ai nevoie să te acoperi de dovezi că ți-ai făcut treaba și să gândeșit bine lucrurile.

În cuplu

Posibil ca citind articolul să te întrebi: ”ce relație mai e și asta în care nu pot discuta deschis cu partenerul, dau răspunsuri monosilabice, îmi ascund emoțiile!!

Dacă îți pui întrebarea asta înseamnă că încă mai ai așteptări de la narcisistul cu care ești în relație! Că relația cu o persoană narcisică este una profundă, deschisă, un parteneriat, NU ESTE o realitate, este o iluzie la care speră oricine este în relație cu un narcisist.

Până când nu vei accepta că narcisistul folosește toate vulnerabilitățile împotriva ta și nu vei învăța să te aperi, se va folosi de tine, iar tu vei suferi.

Beneficiile metodei ”grey rock”

Tehnica este puternică pentru că este intenționată, vine din înțelegerea funcționării narcisismului (alimentarea nevoilor narcisice) și reflectă decizia luată de a nu mai face jocul narcisistului.

Consecința este că nu vei mai fi supus geaslighting-ului, nu vei mai fi controlat și manipulat.

Sfat: Dacă poți purta cu tine sau avea o piatră, oricât de mică, ți-ar folosi să îți aducă aminte că și tu poți fi tare ca ea!

În loc de încheiere 

* Sper ca acest articol te ajute să înțelegi mai bine anumite comportamente, să aducă mai multă claritate în ceea ce înseamnă comportamentul unei persoane narcisiste.

* Informațiile din articol nu țin loc de diagnostic. Dacă crezi că o persoană din apropierea ta are trăsături narcisice, pentru clarificarea oricăror aspecte, adresează-te unui specialist.

* Înainte de a pune cuiva eticheta de ”narcisist”, nu uita că trăsături narcisice avem cu toții! Ce face diferența sunt intensitatea și frecvanța lor în cadrul unei personalități!

* Dacă am folosit preponderent adresarea la masculin, nu înseamnă că doar bărbații sunt narcisiști! Am făcut-o într-un sens neutru, pentru a facilita exprimarea și a nu schimba permanent genurile!

* Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință!

Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala. 

* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro 

* Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

* Surse: Canal Youtube Ramany Darvasula, Health.com

Leave a Reply