Poate abuzul narcisic să afecteze sănătatea victimei?

  • Reading time:19 mins read

Abuzul narcisic este un stresor puternic și de lungă durată.

Este demonstrat științific că stresul are foarte multe efecte negative asupra sănătății.

Dureri de cap, tensiuni musculare, scăderea imunității, toate, pe termen lung, au ca efect o mai mare vulnerabilitate a organismului în fața diferitelor boli.

Dacă persoana abuzată are probleme de sănătate preexistente (boli autoimune, astm, diabet, etc) stresul exacerbează evoluția bolii. În cazul bolilor acute, cum este cancerul, abuzul narcisic poate avea ca efect ineficiența tratamentelor.

Ca urmare a stresului cauzat de abuzul narcisic se eliberează hormoni de stres, glucocorticoizii, care afectează sistemul imunitar.

Spre exemplu, efectele inflamatorii asupra organismului pot agrava astmul, bolile autoimune și diabetul tip 2. Aceste dereglări hormonale favorizează și debutul bolilor mintale.

În studii și cercetări făcute de-a lungul timpului s-a observat că sunt persoane la care apar boli care nu au niciun sens având în vedere vârsta și condiția fizică sau altele care au boli a căror evoluție este mult mai complexă decât în general. Toate aceste persoane aveau în comun relații cu indivizi cu personalități dificile.

Mulți oameni nu înțeleg fenomenul narcisismului, ce înseamnă și, mai ales cum se manifestă, așa că experiența victimei poate fi minimizată de cei din jur, iar pe măsură ce victima se simte rău, foarte posibil să nu facă legătura între persoana toxică din viața sa și degradarea stării sale de sănătate.

Senzația de ”ceață în creier

Victima unei relații narcisice este afectată de stres direct, dar și indirect, încetând să mai aibă grijă de sănătate, renunțând la a mai lua regulat tratamentul prescris, nu doarme bine, nu se hrănește bine.
În mod obișnuit, victima este copleșită de un sentiment general de apatie și zădărnicie, dar mai ales referitor la relație.

Senzația de ceață în creier, că nu mai pot gândi bine sau repede, este și ea, comună victimelor abuzului narcisic.

Starea de ceață în creier este specifică celor care fac chimioterapie sau iau alte tratamente medicamentoase ori suferă de numite boli al căror simptom central este oboseala cronică.
”Ceața în creier” exacerbează preexistenta îndoială de sine și confuzia, familiare tuturor victimelor abuzului narcisic.

Cei care au crescut cu un parinte narcisic au trăit deja simptome fizice ale abuzului narcisic: dureri de stomac și de cap, erupții cutanate, probleme digestive acute, s-au confruntat foarte des cu răceli și diverse boli virale.

Un copil nu poate și nu știe să numească ce trăiește cu un părinte narcisic (sau ambii) sau tul că trăiește un stres continuu, dar obosit de mersul pe coji de ouă și de traiul cu un părinte inflexibil și imposibil de mulțumit, ajunge să fie epuizat, fără poftă de viață, anxios, detașat de sine.

Durerea cronică

Victima abuzului narcisic se poate confrunta și cu durerea cronică. Dacă ai fost supus unei operații sau ți-ai rupt un os, durerea acută este o consecință firească a unor astfel de situații, în cazul unei operații chiar și la săptămâni distanță. Medicamente, terapii și diverse intervenții ameliorează durerea, dar dacă în timp cauza clară, fizică a durerii dispare și nu poate fi identificată, rămânând o durere difuză, vorbim de o durere cronică. Durerea cronică nu e falsă, e foarte reală și este foarte greu de tratat, tocmai pentru că nu întotdeauna cauza este clară, verificabilă.

Când o persoană suferă de durere cronică mai mult timp există riscul să devină dependentă de substanțe, i se poate limita modul de viață în diferite feluri și ajunge să sufere de depresie.

Victima abuzului narcisic suferă adesea de durere cronică, cauzele fiind mai multe:

– Multe victime nu își verifică starea sănătății, uneori pentru ani, adesea nu iau măsuri de prevenție, pot amâna îngrijirea medicală. Stresul abuzului narcisic, care este continuu, poate afecta sănătatea de o manieră care să se manifeste prin durere cronică.

– Durerea psihică și fizică sunt resimțite similar de creier. În relațiile de lungă durată narcisice, victima abuzului este mai predispusă durerii cronice. În cazul ei, nu e vorba doar despre o durere psihică, durerea se resimte fizic, în corp. Partea neplăcută pe care am constata-o de-al lungul experienței mele este că personalul medical nu prea înțelege asta.

– Medicul nu îți va spune că divorțul, terminarea relației tale toxice este remediul pentru durerea cronică, dar ăsta este un remediu mai bun decât orice analgezic. Când suntem în preajma persoanelor toxice avem tendința să fim încordați, să ne ținem respirația, să ne mișcăm cu mare grijă pentru a nu le deranja și, în același timp, suntem invadați de hormoni ai stresului (ex: când se țipă la noi, când ni se face gaslighting), iar durerea cronică devine un răspuns la ceea ce trăim.

Dacă ai dureri cronice și ești într-o relație narcisică, atunci să știi că există o legătură între ele. Ți se poate spune că totul e în capul tău ori că ești dramatic, iar asta se combină cu auto învinovățirea, specifică victimei relației narcisice (care crede că tot ce e rău în relație se întâmplă din cauza ei). Efectele sunt devastatoare asupra sănătății tale fizice și psihice: nu doar că te îndoiai de tine, acum te îndoiești și de propria durere pe care o resimți!

Este epuizant să vorbești și să nu fi auzit, să împărtășești ceva din viața ta sau sentimentele tale și să ți se facă gaslighting, să spui adevărul și să fii acuzat că ai mințit, să ți se transmită permanent că nu ești suficient și nu e bine ce faci. E ca și cum ai urca permanență un munte, la al cărui vârf nu mai ajungi.

Epuizarea

Este una din consecințele firești ce apar în relația cu o persoană narcisistă.

Este vorba nu de oboseală fizică, ci de cea psihică.

Victima se simte inutilă, este într-o călătorie continuă care nu are niciun scop. Zădărnicia și epuizarea sunt strâns legate în relația narcisică.
Oboseala îți ia speranța și te lipsește de perspectiva viitorului. Apatia, anhedonia (incapacitatea de a resimți plăcerea în situații normale), inerția sunt consecințe ale epuizării. Poți chiar să dormi suficient și, cu toate astea să te simți epuizat.

Ce ai putea să faci, mai ales dacă ești într-o relație narcisistă din care nu poți ieși

Cred că informația și educația pot ajuta.

Dacă știi cu ce te confrunți, ai șanse mai mari să nu fi surprins și dezamăgit de comportamentul partenerului narcisic. Mulți oameni se învinovățesc pe ei înșiși pentru că se simt epuizați, narcisistul reproșând de multe ori partenerului că este plictisitor cu starea lui de epuizare.
Dacă ești victima unui abuz narcisic, cu siguranță sistemul tău imunitar nu e cel mai bun.

– Mergi să îți faci analizele de rutină și un control medical complet pentru a avea o imagine corectă a stării tale de sănătate. Asta te poate ajuta la a detecta timpuriu eventualele probleme.
Fii atent la istoricul medical al familiei tale, tu ești singurul care și poate ști vulnerabilitățile. Dacă există probleme de sănătate care te-ar putea pune în risc, cu atât mai mult trăind în stres, trebuie să mergi la un control medical.

– Ocupă-te de prevenție: încearcă să mănânci mai sănătos, să dormi, odihnește-te cât mai bine, ia-ți medicamentele regulat, introdu sportul sau mișcarea în viața ta, fă mindfulness sau yoga.

– Nu te aștepta ca partenerul narcisist să aibă grijă de tine, nu o va face, în general, narcisicilor nu le plac cei bolnavi, iar dacă o va face, te va epuiza cu reproșurile.

– Dacă știi că ai o boală ce necesită tratament și deplasare, fă-ți un plan și organizează-te, nu conta pe sprijinul partenerului narcisic. Apelează la prieteni, la alți membri ai familiei, rude, nu aștepta ca partenerul să se ofere și nici nu spera să aibă grijă de tine! Nu o va face cum te aștepți, din contră, comportamentul său te va afecta mai mult.
Nu uita că orice formă de bunăvoință sau înțelegere îți arată e pentru că are un interes sau pentru că nu îi pasă, oricum va face ce și cum consideră!

* * * Material infor: Prelegeri a Dr. Darvasula Ramani – Cum îți poate distruge narcisistul sănătatea * * *

Vitctimele unei relații narcisice rămân blocate într-o apatie, renunțare, peirzând speranța că mai pot face ceva pentru a ieși din realitatea pe care o trăiesc.

Un pas esențial pe drumul vindecării și regăsirii de sine este cel al adaptării așteptărilor și al acceptării realității.

Citește ce așteptări să ai de la o relație cu o persoană narcisistă și cum te poate influența asta!

Observații înainte de final

* Înainte de a pune cuiva eticheta de ”narcisist”, nu uita că trăsături narcisice avem cu toții! Ce face diferența sunt intensitatea și frecvanța lor în cadrul unei personalități!

* Dacă am folosit preponderent adresarea la masculin, nu înseamnă că doar bărbații sunt narcisiști! Am făcut-o într-un sens neutru, pentru a facilita exprimarea și a nu schimba permanent genurile!

* Informațiile din articol nu țin loc de diagnostic. Dacă crezi că o persoană din apropierea ta are trăsături narcisice, pentru clarificarea oricăror aspecte, adresează-te unui specialist.

În loc de încheiere

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l, te rog, poate fi de folos și altora!

Alătură-te comunității de pe pagina de Facebook și apreciază cu un ”like” pagina!

Îmi doresc să construiesc o comunitate în care cei care se confruntă cu narcisismul pot găsi sprijin emoțional, dar și soluții la probleme cu care se confruntă. Alătură-ni-te și tu cu experiența ta!

În podcast-ul ”Despre narcisism, am publicat câteva episoade interesante.

Le găsești și pe canalul de Youtube, doar varianta audio. Din păcate nu am avut timp ca să înregistrez și urc pe podcast toate articolele, dar mă ocup. 🙂

Dacă ai avut un părinte narcisist, foarte probabil

Dacă ai un partener narcisist, atunci îți sunt utile informații despre:

Codependența emoțională și narcisismul fac o pereche funcțională în disfuncționalitatea ei. De aceea, pe www.codependentaemotionala.ro postez articole despre ambele.

Articole care te-ar mai putea interesa:

Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință!

Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala

Și …. mai ales, nu uita să ai grijă de tine, așa cum ai grijă de cei dragi!

🔹 Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

Leave a Reply