“Ce să fac să fie bine?” in relația cu o persoana narcisistă

  • Reading time:16 mins read

“Ce să fac să fie bine în relaṭie?” este întrebarea pe care o primesc foarte des de la victime ale relațiilor narcisiste.
Or, le aud exprimându-și nemulṭumirile și reproșurile legate de propriul comportament: “Probabil că trebuia să (nu) fac/spun asta …. doar știam că nu îi place!”

Din păcate, nu există o reṭetă care să asigure binele, liniștea relaṭiei, dar șansele cele mai mari sunt în cazul in care victima se anulează complet ca individualitate, ca fiinṭă separată, cu tot ce presupune asta: dorinṭe, plăceri, speranṭe, pasiuni, visuri, preferinṭe, neplăceri, etc.

Persoana narcisistă cere, chiar dacă nu direct, fuziune cu celălalt și lipsa diferitului.

Dovadă, faptul că își tratează victima ca pe o prelungire a sa și nu ca pe o persoană distinctă.

Dar, a renunṭa la tine nu funcționează automat, odată ce îṭi spui “Gata, de azi decid să mă las pe mine deoparte și să fiu doar pentru celălalt!”
Într-un astfel de scenariu, tot ceea ce te reprezintă este pus pe “pauză”, în ideea că oferi celuilalt locul I al priorităṭilor în relație!

A te anula ca individualitate înseamnă acceptarea pierderii identităṭii de sine și predarea vieṭii tale în mâinile partenerului narcisist.

Sigur, 100% nici asta nu va garanta liniștea pentru că personalitatea sa este una conflictuală, conflictul e parte din hrana sa, dar va fi mai multă liniște.

În același timp, e foarte posibil, ca, nemaiavând cu cine să se confrunte constant, ceea ce o lipsește de o parte de validare, persoana narcisistă să își caute altă sursă de validare și să părăsească relaṭia.

Atunci victima este și mai confuză, bulversată: “Am făcut tot ce a vrut, ce mi-a reproșat, am renunṭat la mine și tot nu a fost bine!”
Dezamăgirea e cruntă!

Acceptarea

Dacă ești intr-o relație cu o persoană narcisistă și nu poṭi ieși din ea (acum sau în viitorul apropiat, din motive obiective legate de copii, custodie, situaṭie materială precară), soluṭia nu e să renunṭi la tine, ci să accepṭi COMPLET că partenerul este exact cum l-ai văzut că este! Astea sunt limitele și puterile lui, de neînțeles, bolnăvicioase, perverse, înafara normalităṭii general acceptate …

Să accepṭi felul de a fi al celuilalt așa cum accepṭi ziua, noaptea, ploaia și alte realități care fac deja parte din viața ta și pe care nu le contești, dar îți organizezi viaṭa în funcție de ele!

Acceptându-l pe celalalt exact așa cum este, înseamnă că începi să îți croiești viața TA, ținând cont de felul său, fără să mai ai nicio așteptare, pretenție!
Deși în cuplu, ești singur!

Ṭi se pare trist? Este! Dar viaṭa alături de o persoană narcisistă așa este, e lipsită de profundităṭile și implicaṭiile unui parteneriat.

Nici acceptarea realităṭii celuilalt nu îṭi va aduce o viaṭă lipsită de scandaluri, iritări, momente grele, manipulare, minciună, dar, acceptând realitatea și făcând din tine principala prioritate, te vei raporta altfel la inevitabilul rău pe care il aduce o astfel de relaṭie!

Ideal este să ieși din relaṭie!

Dacă nu poṭi acum, să accepṭi complet cum este partenerul și, in paralel, să îți faci un plan pe un termen determinat, la a cărui împlinire să lucrezi.

Dacă iei in calcul să îți predai viaṭa in mâinile partenerului și să renunṭi la tine, intreabă-te de ce ai merita un sfârșit chinuit?
Si când spun sfârșit, nu o fac într-un sens metaforic! O astfel de decizie aduce în timp boala fizică: relația cu o persoană narcisistă este epuizantă, obosește in sensul propriu și slăbește sistemul imunitar.
Apare o boală inexplicabilă, de multe ori cronică, pentru care nu exista un istoric favorabil. Este soluția inconștientă aleasă de victimă pentru a face faṭă conflictului.

Dacă te simṭi pierdut și singur, caută ajutor!

Îl poṭi găsi în oameni de încredere, care ṭi-au fost alături și care nu ṭi-au negat realitatea sau, dacă nu ai, în comunităṭi specifice sau în ajutor de specialitate, plătit.

Să renunṭi la tine nu este o soluṭie, cum soluṭie nu este nici să confrunṭi constant partenerul narcisist!

Poṭi câștiga niște mici lupte de moment, dar, pe termen lung, te va infrânge; structura sa antagonistă, lipsa de empatie, dependenṭa sa continuă de validare și de control îi asigură statutul de unic câștigător.

Încheiere

Îmi doresc să construiesc o comunitate în care cei care se confruntă cu narcisismul pot găsi sprijin emoțional, dar și soluții la probleme cu care se confruntă.

Dacă îți place articolul, te rog să îl distribui, să poată ajunge la cei care au nevoie!

Alătură-te comunității de pe pagina de Facebook și apreciază cu un ”like” pagina!

Articole de interes

Dacă ai avut un părinte narcisist, foarte probabil:

  • Să fii o persoană care controlează excesiv. Îți recomand acest articol.
  • Ruminezi foarte mult. Îți recomand acest articol.
  • Să te confrunți cu un gol interior. Îți recomand acest articol.
  • Să nu ști ce înseamnă Iubirea de sine și Cunoașterea de sine
  • Multe din comportamentele părintelui narcisic sunt caracteristice părintelui imatur emoțional. Am scris despre ele, aici.
  • Despre adulții care aleg să rămână cu părinții, dar și de ce, în articolul de aici.

Dacă ai avut un părinte narcisist, te interesează:

Dacă ai un partener narcisist, atunci îți sunt utile informații despre:

Codependența emoțională și narcisismul fac o pereche funcțională în disfuncționalitatea ei. De aceea, pe www.codependentaemotionala.ro postez articole despre ambele.

Articole despre dependența emoțională:

Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință (contra cost)!

Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala

Nu uita să ai grijă de tine, așa cum ai grijă de cei dragi!

🔹 Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro 

🔹 Fotografia articlului aparține Unsplash.com

#narcisist #relatienarcisica #victimanarcisism #persoananarcisista

#narcisism
#fiicauneimamenarcisiste
#mamanarcisista

Leave a Reply