”Flying monkeys” – susținătorii unei persoane narcisiste

  • Reading time:30 mins read

Flying monkeys”, în traducere maimuțe zburătoare, este termenul consacrat în limba engleză pentru persoanele care susțin sau sprijină o persoană narcisistă, indiferent de felul în care o fac.

Originea expresiei ”flying monkeys”

Semnificația expresiei are legătură cu originea ei.

”Flying monkeys” înseamnă maimuțe zburătoare.

Expresia este inspirată din filmul ”Vrăjitorul din Oz”, în care Vrăjitoarea cea rea trimite maimuțele zburătoare ca să îi ia pe Dorothy și câinele ei.

Maimuțele zburătoare sunt cele care fac munca murdară pentru vrăjitoare, batjocorind-o și terorizând-o pe Dorothy în timp ce aceasta încearcă în zadar să se întoarcă acasă.

Ei, același lucru îl fac și persoanele care susțin un narcisist. Eu i -am numit susținătorii sau acoliții narcisistului.

Indiferent că duc vorba de la unul la altul, bârfesc, sprijină în orice mod persoana narcisistă în a-și manipula, izola, defăima sau a-și face victima să se simtă neajutorată.

Susținătorii narcisistului folosesc, mai mult sau mai puțin conștient sau intenționat, tehnici de gaslighting, violență, culpabilizare, metode pasiv-agresive și alte strategii de manipulare narcisistă menite să defăimeze victima abuzului narcisist.

Narcisistul se folosește constant de susținătorii săi pentru a-și întări poziția și o poate face chiar de la începutul relației.

Exemple de cum funcționează

În timpul unei faze a ciclului abuzului narcisic

Într-o relație romantică, la început, în faza de ”love bombing”, persoana narcisistă se poate folosi de familia și prietenii viitoarei victime, spunându-le “cât de mult însemnă aceasta pentru el”, fie pentru a verifica dacă aceștia vor transmite victimei informațiile, fie pentru a câștiga încrederea și suportul acestora, fie ambele.

Obiectivul este de a-i alege pe cei mai ușor de controlat apropiați ca să-i servească scopului său ulterior, cel de a-și discredita victima.

Ulterior, într-o altă etapă a abuzului narcisic, narcisistul va transmite celor a căror înredere a cîștigat-o, mesaje care conțin minciuni despre victimă.

Când aceasta va începe să dezvăluie abuzul narcisistului, ea nu va avea sprijinul necesar din partea prietenilor și familiei pentru că nu o vor crede; mai mult, o vor acuza pe aceasta de lucruri pe care narcisistul îl face.

Teoretic, oricine din proximitatea vicitmei sau al persoanei narcisiste poate deveni susținător al celei din urmă. Persoana este aleasă în funcție de interesul narcisistului. Aceasta poate fi aleasă pentru ”un rol” temporar de susținător sau pe termen lung.

Suținător instant al narcisistului și combinație de metode de manipulare a victimei

Iei masa împreună cu persoana narcisistă și niște prieteni comuni.

În timpul cinei, narcisistul spune în mod intenționat ceva pasiv-agresiv prin care te provoacă, în scopul de a te supăra.

Când încerci să îi atragi atenția asupra a ce face sau să îi răspunzi, îți va replica ceva de genul:

– Poți să nu mai fii atât de dramatică? X, spune adresându-se partenerului tău, soția ta e așa sensibilă tot timpul?

X, care se întâmplă să fie unul dintre susținătorii narcisistului, răspunde:

– Nuuu!

Apoi continuă către tine:

– Cred că trebuie să te relaxezi. Y (numele narcisistului) făcea doar o glumă! Nu fi enervantă!

În ultimul exemplu sunt trei tehnici de manipulare:

Comentariul pasiv-agresiv, făcut în scopul de a provoca,

Gaslighting – negarea sau inducerea îndoielii cu privre la propria realitate, memorie, percepție (”ești prea sensibilă”, ”ești dramatică”),

Triangularea – când o situație dintre două persoane, de unu la unu, este transformată într-o situație de trei, prin atragerea-implicarea alteia.

Principalele tipuri de ”flying mokeys”

De obicei, sunt două tipuri principale de facilitatori narcisici: persoanele binevoitoare și susținătorii rău voitori.

Persoanele binevoitoare

În general, sunt persoanele care vor să facă tuturor pe plac, ”salvatorii de serviciu”.

Susținătorii binevoitori nu fac rău în mod conștient.

Persoana narcisistă le simte rapid dorința lor puternică de validare externă și îi manipulează atrăgându-i de partea sa.

De obicei, ei ajută și susțin abuzul emoțional al narcisistului fără să vrea. Acționează cu bună credință pe baza denigrării persuasive a narcisistului față de persoana pe care el o vizează (victimă). Persoana narcisistă controlează și manipulează modul în care ceilalți percep conflictul și persoana țintă, victima. Induși în eroare, susținătorii binevoitori pot chiar considera că victima-supraviețuitoare este autorul abuzului.

Suținătorii răuvoitori

Sunt cei care participă cu bună știință la abuzul narcisic, de obicei fiind deplin conștienți că are loc o nedreptate sau se aliază cu narcisistul pentru că nu le place victima sau au niște socoteli personale de încheiat cu ea.

Susținătorii răuvoitori sunt persoane care fie au un sentiment de putere când fac rău altora, fie, la rândul lor sunt narcisiste (sau au trăsături narcisice accentuate), fie fac parte din același grup ori urmăresc un interes, beneficiu  personal.

Indiferent că sunt binevoitori sau răuvoitori, susținător al narcisistului poate deveni orice persoană din rândul familiei sau al rudelor, prietenilor apropiați sau colegilor de serviciu ai narcisistului sau ai victimei.

Mare parte din cei care ajung lideri în domeniul profesional, dar mai ales în cel politic, se folosesc de cei din jurul lor pentru a accede în vârf..

De ce acceptă unii să devină ”flying monkeys”

Motivele pot fi din cele mai diverse. Nu de puține ori, la mijloc se află un interes personal, mai mult sau mai puțin conștient.

1. Autoconservare și protecție

Formarea unei alianțe cu persoana percepută ca fiind cel mai puternic membru al unei familii sau organizații este unul dintre motivele pentru care oamenii adoptă acest rol.

Exemplu

Un frate agresiv și abuziv emoțional își intimidează și manipulează sora, determinând-o să întreprindă diferite acțiuni șicanatorii împotriva fratelui mai mic sau să îi ia apărarea în conflictele dintre aceștia, deși el era de vină.

Fata poate fi impresionată sau amenințată de comportamentul fratelui narcisist, fără să își dea seama, simțindu-se mai în siguranță fiind de partea lui

Motivația sorei s-a bazat pe autoprotecție și autoconservare. A facilitat și luat parte la comportamentul narcisistului, fără, însă a acorda prea multă atenție sau chiar deloc, impactului acțiunilor sale. Nevoia ei de a avea grijă de ea însăși era mult mai mare decât cea de a proteja pe altcineva.

2. Tendința de a-i salva pe alții sau sindromul salvatorului (”salvatorul de serviciu” l-am numit eu)

Cei care au tendința de a-i salva pe ceilalți, se vor simți “obligați” să sară în apărarea narcisistului care dă vina pe toată lumea și pe orice pentru situația concretă (și, în general, pentru tot ce nu merge bine în viața lui).

Este un mod de a atrage atenția asupra propriei persoane de către persoanele care au o acută nevoie de validare, apreciere.

3. Lipsa sentimentului de sine și a încrederii în propria persoană

Unii susținători ai narcisistului au fost victima abuzului emoțional (al unui alt narcisist, de obicei e vorba de un părinte narcisit) și au o slabă încredere și joasă stimă de sine, sunt confuzi în ceea ce privește sentimentul identității de sine și, implicit, nu au capacitatea de a lua decizii independenți.

4. Iubesc drama

Sunt persoane care se hrănesc cu dramă, este singurul mod în care simt că trăiesc, iar în preajma unui narcisist, este aproape inevitabil să fii implicat în drame, mai ales dacă e vorba de un narcisist vulnerabil.

5. Este o persoană narcisistă

Flying monkeys” au adesea trăsături narcisiste puternice, inclusiv dorința de atenție, lipsa de empatie și dorința de a-i intimida și manipula pe ceilalți.

În familie, la locul de muncă sau în cercul de prieteni pot fi implicate într-o situație în care știu că cel mai potrivit mod de a-și îndeplini dorințele narcisice este de a se alia cu un narcisist mai puternic.

”Acoliții narcisistului se pricep de minune la a nega realitatea altora, implicându-se în bârfe și triangulări, în campanii de defăimare pentru a-l face fericit pe narcisist prin generarea unui haos și mai mare. Ele pot fi doar aliați de conjunctură ai narcisistului, bucurându-se pur și simplu de dramatismul situației. Înțelegând aceste aspecte, recunoașteți că aceste pesoane sunt doar niște îngăduitori foarte agresivi ai persoanei narcisiste.”

Dr. Ramani Durvasula, doctor în psihologie clinică, specialist în narcisism și relații toxice,

6. În virtutea unor convingeri personale sau principii, valori de viață foarte puternice

Susținători ai narcisistului pot fi și persoane care au o relație mai veche cu narcisistul, de prietenie sau de rudenie sau care au niște convingeri personale ori principii de viață foarte solide și pe care nu le pot încălca.

În virtutea relației care i-a legat cândva sau a legăturii de sânge, persoana susținătoare alege să facă un joc dublu, nu în sensul de a duce vorba de la unul la altul, ci de a avea un comportament susținător atât față de narcisist, cât și față de victimă.

Este posibil să mențină o legătură formală cu narcisistul și, chiar fără știința acestuia (posibil și cu) să aibă o relație de suflet cu victima, căreia îi împărtășește suferința și pe care o și încurajează.

Vorbind de susținătorii persoanei narcisiste, e nevoie să menționăm că victima este supusă manipulării prin gaslighting din mai multe direcții: făcut de cei apropiați, făcut de un grup și făcut de narcisist.

Cum își recrutează narcisiștii susținătorii

În general, ”flying monkeys” sunt atrași de narcisist prin tactici de ”love bombing” sau gaslighting.

Susținătorii binevoitori sunt, în general, atrași de comportamentul de tip narcisism vulnerabil – narcisistul vulnerabil impresionează prin povestea sa de viață, în general, sau a situației concrete în care se află – în timp ce susținătorii răuvoitori sunt atrași de un comportament de tip narcisism grandios. Acestea sunt niște distincții orientative, orice narcisist grandios are trăsături și momente când se comportă ca un narcisist vulnerabil și invers. La fel și în privința susținătorilor.

Din ambele categorii pot face parte apropiați din familie, prieteni buni, persoane a căror poziție te vor surprinde!

Narcisistul este maestru în manipulare, el va convinge pe cine consideră că îi va servi interesului său.

Cum să te ferești de ”flying monkeys”

Ai încredere în instinctul tău și în felul în care percepi realitatea

A avea încredere în propriul instinct începe cu a-ți asculta corpul. El ne vorbește tot timpul, dar ne dă semne mai ales când vrea să ne protejeze de ceva sau cineva.

Sunt împunsături în stomac ori senzații în diferite părți ale organismului. Nu trece peste moment fără să- dai importanță! Întreabă-te care o fi, oare, mesajul transmis când ai mai avut astfel de senzații?

Descompune situația, evenimentul și fă legături cu alte împrejurări sau lucruri pe care le știi, mergi pe firul lor până începi să intuiești.

Asta înseamnă să fii conștient de emoțiile, trăirile tale, de ceea ce corpul îți spune.

Înconjoară-te de persoane cu valori și principii sănătoase

Ai grijă să te înconjori de cât mai multe persoane care îți oglindesc realitatea corect, pe al căror punct de vedere poți conta, care îți vor binele, care au valori și principii sănătoase.

Nu e nevoie ca toți să îți fie prieteni intimi, dar să știi că povestindu-le cu ce te confrunți, îți vor spune părerea lor sinceră, nu vor încerca să te manipuleze, să simți că în prezența lor ești în siguranță (emoțional vorbind).

Preocupă-te de a te educa cu privire la emoții, relațiile interumane

Domeniul dezvoltării personale este nelimitat, orice cunoștință din spectrul acesta te îmbogățește și îți este utilă. Dar dacă nu ai timp și ști nevoit să selectezi, atunci informează-te cât mai mult cu privire la emoțiile umane, tipologiile de oameni și relații.

Vei afla lucruri care ți se vor părea incredibile din simplul motiv că nu ești obișnuit cu ele sau că nu le-ai trăit!

Vei înțelege că ți se poate face rău în moduri la care nici un te gândești și chiar dacă tu ești de bună- credință și chiar de persoane care, la rândul lor sunt manipulate.

Să fii informat te ajută în a te proteja!

Reflectează înainte de a acorda beneficiul îndoielii și a doua șansă

Când ajungi într-un impas relațional cu cineva sau când face ceva care te supără, dă-ți timp și gândește-te mai bine la ce s-a întâmplat, la alte momente când persoana respectivă a mai acționat similar sau a făcut ceva ce nu ți-a plăcut, dar ai preferat să treci cu vederea.

De cele mai multe, dintr-o comoditate emoțională, dar și din teama de a un rămâne singuri, acceptăm din partea celor apropiați lucruri care ne dor! Nu spun că ar trebui să terminăm imediat relația, ci să înțelegem ce s-a întâmplat, să discutăm deschis, să stabilim limite pentru a ne proteja.

Fii mai circumspect față de persoanele carismatice

Cei mai mulți narcisiști sunt carismatici și atrag cu ușurință oamenii pe orbita lor.

Dacă ești, spre exemplu, o persoană introvertită, poți fi atrásă cu ușurință de o persoană plină de energie, foarte sociabilă. Îți place această tipologie de persoană, chiar îi cauți compania tocmai pentru că este așa cum tu nu ești și, posibil să ajungi aproape să o venerezi.

Această vulnerabilitate în fața ei pregătește terenul pentru a o urma fără a pune la îndoială gesturi, acțiuni ale sale. Nu trebuie să stai departe de astfel de persoane, dar este de preferat să fii mai precaut.

Narcisistul este o persoană care abuzează și manipulează cel puțin emoțional.

Prin abuz și manipulare, narcisistul îi mobilizează pe cei din jur care devin un fel de armată personală. Ei îi servească scopului de a-l face să pară o persoană bună (îi mențin o imagine publică pozitivă) și de a-i face victima să pară o persoană rea (își izolează și discreditează victima).

Mulți oameni sunt ușor de recrutat de o persoană narcisistă pentru că sunt creduli, naivi și dezinformați.

Ai în vedere că narcisiștii sunt maeștri în a se înfățișa pe sine însuși ca victime.

Poți deveni un susținător al narcisistului doar pledând cauza unei situații despre care ți se povestește, fără ca tu, personal să o cunoști și poți face asta bârfind, ducând vorba de colo-colo doar din dorința, spre exemplu, de a te apropia sau pentru a susține un amic, prieten. Doar investind excesiv de multă încredere în cineva, poți concura la crearea unui haos în lumea victimei adevărate.

* * *

Sper ca acest articol te ajute să înțelegi mai bine anumite comportamente și să te ajute să identifici comportamente în viața de zi cu zi, astfel încât să te poți proteja.

Observații înainte de final

* Articolul de față are scop informativ. Dacă crezi că o persoană din apropierea ta are trăsături narcisice, pentru clarificarea oricăror aspecte, adresează-te unui specialist.

* Înainte de a pune cuiva eticheta de ”narcisist”, nu uita că trăsături narcisice avem cu toții! Ce face diferența sunt intensitatea și frecvanța trăsăturilor și nu existența lor în cadrul unei personalități !

Dacă am făcut referire la persoana narcisistă folosind mai mult genul masculin, nu înseamnă că doar bărbații sunt narcisiști. Am făcut-o în sensul cuprinzător al ambelor sexe, pentru a evita schimbarea permanentă el/ea.

Încheiere

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l, te rog, poate fi de folos și altora!

Alătură-te comunității de pe pagina de Facebook și apreciază cu un ”like” pagina!

Construiesc o comunitate în care cei care se confruntă cu narcisismul țși codependența emoțională pot găsi sprijin emoțional, dar și soluții la probleme cu care se confruntă, astfel că orice distribuire a materialelor de pe pagină ajută!

În podcast-ul ”Despre narcisism, am publicat câteva episoade interesante.

Le găsești și pe canalul de Youtube, doar varianta audio. Din păcate nu am avut timp ca să înregistrez și urc pe podcast toate articolele, dar mă ocup. 🙂

Dacă ai avut un părinte narcisist, foarte probabil:

Să te intereseze și:

Dacă ai un partener narcisist, atunci îți sunt utile informații despre:

Codependența emoțională și narcisismul fac o pereche funcțională în disfuncționalitatea ei. De aceea, pe www.codependentaemotionala.ro postez articole despre ambele.

Articole despre dependența emoțională:

Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință contra cost! Fii fără grijă, confidențialitatea este asigurată.

Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala

🔹 Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro 

🔹 Fotografia articolului aparține Pexels Free Photos

* Surse:

  • Psych Central. 2016. The Narcissist’s Fan Club (aka Flying Monkeys): https://psychcentral.com/pro/recovery-expert/2016/07/the-narcissists-flyingmonkeys#1
  • Psychology Today:https://www.psychologytoday.com/intl/blog/women-autism-spectrum-disorder/202010/are-you-narcissist-s-flying-monkey
  • Canal Youtube Ramany Darvasula

Leave a Reply