Despre narcisism. Introducere

  • Reading time:9 mins read

Mitul lui Narcis

Pentru a înțelege narcisismul e nevoie să ne întoarcem în mitologie, la legenda lui Narcis.

Una din variantele ei spune că Narcis, fiul nimfei Liriope și al râului Cephios, era un tânăr frumos. Deși a crescut înconjurat de dragoste și admirație, era visul multor fete, mulți băieți îi doreau prietenia, le era pe plac până și zeilor, el era rece și intangibil, respingând orice apropiere.

De Narcis s-a îndrăgostit nebunește nimfa Echo, dar el a respins-o. Rănită de disprețul lui, nimfa s-a stins de durere, în urma ei rămânând doar vocea – ecoul.

După ce Narcis a dezamăgit nenumărate iubite, una dintre ele, Nemesis, i-a profețit:

– Așa ți se va întâmpla și ție: ceea ce vei iubi, nu vei putea obține niciodată!

Într-o zi, obosit de arșiță și vânătoare, Narcis s-a oprit la un izvor. Când s-a aplecat să bea din apa sa, a văzut chipul uni tânăr de o frumusețe ieșită din comun. Fermecat și fascinat de acest chip, s-a îndrăgostit de el și nu a mai putut să își ridice ochii din luciul apei.

A încercat să se apropie de fața adorată, pentru a deveni una cu chipul, dar nu a reușit. La fiecare încercare, imaginea se apropia, dar nu putea s-o atingă. În încercarea disperată de a se contopi cu imaginea dorită, s-a prăbușit în apă și s-a înecat.

Mitul lui Narcis întruchipează iubirea pentru propria persoană. Narcis a murit pentru că nu a vrut să se dăruiască, spune legenda.

Astăzi, termenul de narcisism se folosește în sens peiorativ. Să îi spui cuiva că este narcisic, este o jignire.

Ce este narcisismul

Îi descriem cu acest termen pe cărora le lipsește empatia, capacitatea de a simți, înțelege ce simt alți oameni, care au o mare nevoie de admirație, sunt centrați pe ei înșiși, hipersensibili la orice observație și critică, disprețuitori față de cei din jur.

”Narcisismul, spune în cartea sa, ”Capcana narcisismului”, Reinhardt Haller, medic și psihoterapeut austriac, stă la granița dintre  tulburarea patologică și o concepție de viață eficientă. Vorbim de un narcisism sănătos și bolnav, de unul normal și de altul patologic.

În forma sa pozitivă, spune același autor, narcisismul este motorul evoluției și al performanțelor noastre, ne stimulează creativitatea, ne dă putere și aripi pentru a face față concurenței. În forma sa negativă însă, este sursa vanității, invidiei, urii, agresivității, criminalității și războiului.

Narcisismul are o arie largă de desfășurare, de la o simplă trăsătură de personalitate, pentru că trăsături narcisice avem toți, până la un tip de personalitate și tulburare de personalitate. În aceste condiții, devine foarte greu să tragi concluzii ferme despre ce constituie sau nu narcisism.

Nu putem atribui unei persoane acest tip de personalitate doar pe seama nevoii de admirație sau a centrării pe propria persoană. Ceea ce face diferența sunt intensitatea și frecvența acestor trăsături la un individ. În funcție de trăsăturile care sunt mai accentuate, s-au identificat mai multe tipuri de narcisism.

Narcisismul nu este un diagnostic medical. El reprezintă un tip de personalitate care presupune întrunirea anumitor trăsături, de o anumte intensitate, și manifestarea lor cu o anumită frecvență (constant).

Tulburarea de personalitate narcisică este un diagnostic medical, care poate fi stabilit doar de un profesionist din domeniul sănătății (psihiatru) dacă sunt întrunite cel puțin cinci din condițiile stabilite de Manualul de Diagnostic al Tulburărilor Mentale (DSM).

Narcisismul, o etapă a vieții

Narcisismul reprezintă o etapă normală a dezvoltării fiecărui individ.

În primii ani de viață când depindem 100% de îngrijitorii noștri, suntem foarte centrați pe propria persoană și nu avem conștiința faptului că suntem ființe complet separate de cei din jur. Această etapă, a spus Sigmund Freud este doar o oprire pe drumul către o vârstă adultă normală și sănătoasă. Însă tot el a spus că, personalitățile narcisiste adulte erau cauzate de o exagerare a narcisismului sănătos.

Pe măsură ce creștem și dobândim independență fizică, motorie, ce ne dezvoltăm empatia, ce realizăm că suntem persoane diferite de ceilalți și învățăm să trăim cu ceilalți, este firesc ca egocentrismul, sentimentul importanței de sine să scadă.

Dacă în mediul său de îngrijire, un copil fie nu primeste recunoastere și apreciere suficiente, nu se simte validat, fie este pus pe un piedestal, creându-i-se impresia că este cel mai important, nu se va maturiza niciodata si va continua stadiul de dezvoltare narcisistă devenind un adult cu o astfel de personalitate.

Caracteristicile narcisismului

Reinhardt Haller spune că narcisismul, indiferent de tipologie, se caracterizează prin patru piloni de bază:

  1. Egocentrism
  2. Reacții emoționale exagerate la ofense minore.
  3. Deficit de empatie.
  4. Devalorizarea permanentă a celor din jur.

În funcție de tipologie, în prim-plan se află una dintre aceste caracteristici care influențează simțirea, gândirea și acțiunile narcisicului.

Dar în pofida tuturor caracteristicilor, în spatele aparenței strălucitoare și a precupării egoiste pentru importanța și utilitatea propriului sine, se ascunde o stimă de sine fragilă și o inteligență emoțională atrofiată. 

Eul narcisiculuispune Reinhardt Haller, este imatur, infantil și puternic doar în aparență.

  • Citește aici despre narcisismul scăzut, mediu și înalt și despre tulburarea de personalitate narcisică.

Avertisment

* Această postare are rol educațional, nu ține loc de diagnostic!

* Nu eticheta o persoană ca narcisistă în urma citirii unui articol sau ascultării unui material, chiar dacă ai regăsit niște trăsături ale unei persoane din viața ta.

* Ai în vedere că trăsături narcisice avem cu toții, dar ce ne face persoane narcisice sunt intensitatea și frecvența lor în cadrul personalității.

* Dacă ai nelămuriri, întrebări cu privire la comportamentul unei persoane cunoscute, pentru clarificare adresează-te unui specialist!

În loc de concluzii

Acest articol este primul, introductiv, dintr-o foarte largă serie a celor dedicate narcisismului.

♠ Simți că ceva e în neregulă cu viața ta? Nu te regăsești sau ai pierdut cârma? Ai o problemă care te macină și nu ști cum să-i dai de cap?

♥ Hai să stăm de vorbă într-o ședință? Îmi poți scrie la: contact@codependentaemotionala.ro  sau pe Facebook la @codependentaemotionala. 

Pe curând și nu uita: ai grijă de tine, așa cum ai grijă de ceilalți!

* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro

* Fotografia aparține Pexels Free Photos

Leave a Reply