Cauzele și manifestările furiei narcisice

  • Reading time:15 mins read

Ai fost surprins(ă) să vezi, de multe ori, că izbucnirea de furie a persoanei narcisiste, nu doar că a fost nejustificată sau disproporționată, dar a și arătat ca o criză de furie a unui copil de doi ani. Surprins(ă) și șocat(ă) te-ai întrebat cum e oare posibil ca o persoană care domină, controlează, intimidează se poate comporta atât de infantil. Poate că chiar te-a impresionat, gândindu-te prin prisma maturității adultului care ești, cât de slab(ă), vulnerabil(ă) sau sensibil(ă) pare.

Nu te lăsa intimidat (nu în sensul că trebuie să iei atitudine imediat, ci să nu fi impresionat de vulnerabilitatea lui, având tendința de a-l înțelege, justifica, de a-i găsi scuze)!! Este doar o formă de manipulare!
Poate că vei spune că nu o face intenționat pentru că în mintea multora manipularea presupune conștientizare, premeditare.

Izbucnită din nimic, manifestarea de furie a narcisisului șochează și are scopul de a-i paraliza pe cei prezenți și de a le bloca reacțiile. Este un comportament egoist și un alt mod prin care narcisistul își manifestă controlul asupra celor din jur. Controlul nu se manifestă doar prin întrebări referitoare la program (”unde ai fost?”, ”când vii?”, ”unde te duci?”) sau urmărirea directă sau indirectă, are o diversitate de manifestări.

Deoarece totul este despre persoana narcisistului și despre ceea ce își dorește, aceasta nu poate face diferența între ce are nevoie și ce își dorește. Pentru ea, dorință și nevoie sunt identice, iar a face față frustrării, oricât de mici ar fi, este absolut imposibil. Reacțiile de furie sunt față de ceva ce nu este așa cum își dorește/vrea/se aștepta narcisistul, situație ce îi crează un disconfort.

Dacă o persoană sănătoasă emoțional știe și poate să își regleze emoțiile neplăcute și să nu izbucnească în crize de furie din orice mic disconfort, un narcisist nu știe să facă asta, nu are noțiunea și exercițiul reglării emoționale!! Poate părea de necrezut, dar emoțional, narcisistul este nedezvoltat, a rămas blocat undeva în copilărie, la vremea când un tantrum îl aducea în atenția părintelui sau îl ajuta să rezolve o situație neplăcută (obținând astfel ce își dorea). În el/ea sunt două persoane: copilul mic care are nevoie de cineva în permanență pentru a avea măsura valorii de sine, a ști că există și este important(ă) și adultul care relaționează, merge la serviciu, are copii, etc.

Un narcisist izbucnește în crize de furie pentru că:

1. Îi este distrusă o fantezie (inconștientă)

Narcisistul, asemenea copilului, are o gândire magică, nu una logică, în general. De asemenea, are o percepție distorsionată a realității, în care se vede puternic, frumos, cunoscător a tot și toate, autoritar și îndreptățit la orice. Orice spulberare, ciuntire a oricărei părți din această fantezie, oricât de mică, va avea ca reacție furia.

2. Nesiguranța

În inima fiecărui narcisist, se află o nesiguranță adânc înrădăcinată care provoacă rușine și îndoială. De aceea și comportamentul său grandios, de îndreptățire, pentru a compensa desconsiderarea și lipsa de încredere față de propria persoană. Orice situație cu potențial amenințător, de a-l dezvălui în fața celorlalți așa cum este, de a-l face de rușine, va fi rezolvată de narcisist printr-o criză de furie.

3. Punerea în discuție a superiorității

Toți narcisiștii se consideră superiori tuturor celor din jur, din toate punctele de vedere. Orice provocare sau îndoială aruncată asupra acestei imagini, îi va trezi furia. Ei trebuie să câștige cu orice preț, indiferent că este vorba de lucruri nesemnificative, care pentru alții ar trece neobservate sau pentru care nu ar pune în pericol nici măcar starea de confort mental, nu doar o relație.

4. Căutarea atenției

La fel ca un copil de doi ani, unii narcisiști (în special cei vulnerabili) caută atenția negativă, creând dramă. Așa cum orice ființă are nevoie de aer ca să existe, narcisiștii au nevoie de doze zilnice de atenție, afirmare, validare, admirație. Când nu le primesc, le provoacă prin crize de furie.

5. Momentele jenante

Una din plăcerile narcisiștilor (este una din modalitățile de a se simți validați, de a-și confirma valoarea) este să-i facă pe alții de râs, să îi umilească. Asta se manifestă de la ironii și glume pasiv-agresive, ascunse în spatele ”Glumeam și eu, nu ști de glumă!” până la insulte, jigniri nemascate.
Dacă unei astfel de ”glume” i se va răspunde în mod similar, a fost apăsat butonul roșu de declanșare a furiei.

Una din regulile de bază în relația cu o astfel de persoană este să nu interacționezi cu ea ca de la adult la adult.

E nevoie să înveți moduri de comunicare, reacționare și relaționare cu acesta, în scopul de a te proteja!

Cum își exprimă un narcisist furia:

1. Agresiv

Sub formă de lovituri, jigniri, aruncarea de obiecte, amenințări cu răul, țipete, este argumentativ, inflexibil în opinii, discurs repetitiv, răstălmăcire a adevărului și intimidare.

2. Supresiv

Prin instituirea tratamentului tăcerii, ignorarea problemelor sau a oamenilor ori jucând rolul victimei. Uneori, această furie este urmată de o manifestare explozivă.

3. Pasiv-agresiv

Prin reacții sarcastice, bârfind, prin aparenta acceptare și refuzul ulterior, prin fermecarea celor pe care îi detestă, folosirea gaslighting-ului.

5. Violent

Când alte forme de furie nu sunt suficiente pentru a-și manifesta controlul, dominarea, unii narcisiști folosesc acte de violență împotriva lor sau a altora.

Care este reacția potrivită:

Una din regulile esențiale în relația cu un narcisist este că furia acestuia nu se confruntă!

Reacția celui împotriva căruia furia narcisică este îndreptată, va fi de a se apăra și justifica, de a răspunde.
În loc să devii defensiv sau să ataci și justifici, trage concluzii cu privire la butoanele care i-au declanșat furia, astfel încât pe viitor să reduci și, eventual, să previi consecințele, adică crize de furie.
În relația cu o persoană narcisistă te simți permanent ca pe nisipuri mișcătoare, posibil să gândești că orice vei face nu poți preveni furia. Așa este, dar poți evita declanșarea anumitor crize.

Persoana narcisistului pare a fi locuită de două ființe aflate la diferite niveluri de dezvoltare: emoțional, de un copil de doi ani, rațional, intelectual, de un adult care percepe și se raportează la realitate diferit decât cei din jur. Deși pare imposibil de identificat un tipar comportamental și de situații, cuvinte, atitudini ce ating esența vulnerabilă narcisică (generând furia), dacă revizuiești situații deja trăite, cu siguranță poți identifica elemente comune. Pe baza lor poți stabili niște tipare, pe care în viitor, să le ai în vedere în interacțiunea cu narcisistul.

Sigur, un astfel de comportament înseamnă premeditare, lipsă de autenticitate și spontaneitate, mai puțină sinceritate, onestitate și deschidere, control al reacțiilor și cuvintelor, pe scurt, să nu poți avea o relație deschisă, așa cum ți-ai dori și, o povară în plus față de cele grijile obișnuite. Așa este, dar, dacă din diferite motive ai ales să rămâi în relația cu o astfel de persoană, trebuie să te protejezi. Iar a te proteja presupune, fără doar și poate, și aceste măsuri!

Un adevăr comun tuturor relațiilor în care o parte este o persoană narcisistă: nu există viață liniștită, nu există spațiu și energie pentru dezvoltarea personală, potențialul nu se poate valorifica.

Persoana care rămâne alături de un narcisist, are ca alternativă de adaptare doar înstrăinarea de sine și acceptarea abuzului emoțional. Pe termen lung, în relație cu o astfel de persoană, nu rămâne decât problema supraviețuirii.

În loc de încheiere 

Sper ca acest articol te ajute să înțelegi mai bine ce înseamnă personalitatea narcisistă, să aducă mai multă claritate în ceea ce înseamnă comportamentul unei astfel de persoane, astfel încât să te poți proteja în relația cu ea.

Dacă ești în relație sau ai în apropiere o astfel de persoană ori ai un astfel de părinte, e posibil să fii interesat de informații pe această temă.

Le găsești pe https://www.facebook.com/codependentaemotionala și pe www.codependentaemotionala.ro.

Alătură-te comunității de pe Facebook și apreciază cu un ”like” pagina!

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l, poate fi de folos și altora!

În podcast-ul ”Despre narcisism vei găsi articole interesante!

Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință!

Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala

Pe Codependentaemotionala.ro mai găsești articole despre:

🔹 🔹 🔹

🔹 Referirea la persoana narcisistului la genul masculin nu înseamnă că doar bărbații sunt narcisiști! Am preferat să nu complic exprimarea în defavoarea mesajului, schimbând permanent genurile.

🔹 Fiecare relație are caracteristicile și particularitățile sale, nu înseamnă că toate etapele trebuie întrunite pentru a se vorbi de o relație narcisistă.

🔹 Nu te grăbi să etichetezi o persoană ca narcisistă, nu uita că trăsături narcisiste avem cu toții! Ce ne face narcisiști sunt frecvența și intensitatea lor în cadrul unei personalități.
🔹 Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro 

🔹 Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

🔹 Surse: Canal Youtube Ramany Darvasula, Psychologytoday.com

TAGS: #CODEPENDENT#NARCISISM#NARCISIST#RELATII TOXICE

Leave a Reply