Narcisismul malign. Caracteristici. Deosebiri față de celelalte tipuri. Cum îi facem față

  • Reading time:16 mins read

Simptome și comportamente cheie în narcisismul malign

Narcisismul malign este forma cea mai gravă, ultima graniță la întâlnirea cu psihopatia.

Narcisismul malign are aproape majoritatea trăsăturilor caracteristice unei personalități narcisice (comportament grandios, incapacitate de empatie, sentiment de îndreptățire, aroganță, superficialitate, nevoie de atenție, distructivitate, invidie), însă anumite trăsături îl diferențiază substanțial.

Ele se referă la răzbunare, exploatare, manipulare, control coercitiv, îngrijorare excesivă pentru potențiale amenințări (poate părea paranoic), cruzime, răutate sau bucurie la durerea altora, agresivitate, nepăsare pentru urmările faptelor lor.

Narcisistul malign este o persoană cu toleranță foarte scăzută la frustrare, impulsivă, iresponsabilă, înclinată spre risc, cu dificultăți în stabilirea relațiilor sociale și menținerea acestora, incapabilă să simtă vinovăție, este vicleană, minte regulat ca să își atingă sau protejeze scopurile sau egoul fragil. În timp ce majoritatea oamenilor evită răul, sub orice formă ar fi, narcisistul malign nu este foarte preocupat de acest aspect.

Narcisistul malign este concentrat aproape obsesiv în privința lucrurilor care îi aduc putere și plăcere, motiv pentru care și ajung să aibă succes în cariera profesională, este excesiv de focusat pe a face bani. Dobândește și exercită puterea controlându-i pe cei din jur, își pune propria plăcere înaintea nevoilor și chiar a siguranței celorlalți.

Foarte mulți narcisisți maligni ajung în funcții de conducere în medicină, drept, finanțe, au bune performanțe profesionale tocmai datorită stilului lor focusat de a acționa, de a-i determina pe ceilalți să facă ce vor și de a-și atinge obiectivele, încât, din păcate, a ajuns să se considere că ține de inițierea în anumite profesii ca un șef să se comporte astfel.

Narcisistului malign îi este specific și un comportament compulsiv de dependență, manifestat față de bani, alcool, droguri, jocuri de noroc sau sex. Mulți dintre ei ”aleargă” după parteneri sexuali, pe care îi schimbă ca într-un fel de joc, în care importante sunt cifrele și performanța.

Acest tip de narcisist poate fi foarte agresiv, agresivitate pe care o poate manifesta fizic, dar în special prin abuz psihologic (insulte, umilire, furie chiar și cruzime față de cei cu care interacționează). Narcisiștii maligni sunt mai dispuși la a-și abuza partenerii, colaboratorii, persoanele apropiate, colegii, oricine este în preajma lor decât orice alte tipologii de narcisiști.

Un alt patern al acestei tipologii este un comportamentul de tip paranoid. Ia reacțiile altora foarte personal, consideră că lumea are ceva împotriva sa chiar dacă în cazul concret nu este vorba despre el. Pentru el există doar două tipuri de oameni: cei care merg cu el și cei care merg împotriva lui.

Interpretarea paranoică a narcisistului malign depășește hipersensibilitatea pe care o manifestă narcisistul grandios în situația în care primește o impresie sau a o critică constructivă. De cele mai multe ori el consideră că ceilalți sunt împotriva lui intenționat, așa că nu se sfiește să arunce în cei din jur cu acuzații nefondate de trădare, loialiate, lipsă de moralitate. Ironic, e mult mai probabil ca el să se angajeze în comportamente imorale decât cei pe care îi acuză.

Narcisiștii maligni sunt genul care își asigură computerele sau casele cu sisteme de siguranță elaborate, care nu își pierd telefonul din vedere convinși fiind că cineva le va umbla în el, cred cu ușurință în teorii conspiraționiste, consideră că anumite entități, companii sau oameni sunt ”acolo” pentru a le face lor rău într-un fel sau altul.

Într-un anume sens, fricile lor paranoice au o bază reală, pentru că ei înșiși au făcut atâta rău încât e posibil ca cineva să le vină de hac. Dincolo de lentila amenințării prin care văd lumea, este vorba de o proiecție: narcisiștii malingi sunt atât de devotați manipulării, exploatării și a face rău altora, încât proiectează propriul comportament și intențiile în ceilalți.

Numai privit din acest puncte  de vedere și este foarte dificil a relaționa cu o astfel de persoană, datorită intensităților la care simte.

De ce un narcisist malign atrage

Din aceleași motive pentru care atrage și cel grandios: poate fi foarte șarmant, poate crea aparența unei persoane de încredere, poate părea foarte curajoasă și puternică, lipsită de frică mai mult decât se întâlnește în mod obișnuit la alți oameni.

Aceste trăsături îi atrag mai ales pe cei care caută relații în care să își acopere un deficit de siguranță și încredere în sine. Lipsa de frică și curajul excesive manifestate atrag genul de persoane care consideră că patenerul este mai capabil decât ele să lupte, să întreprindă diferite acțiuni și chiar să le reprezinte.

La narcisistul malign, puterea și controlul manifestate sunt mai intense și puternice decât la alte tipologii de narcisism. Ele pot fi cu ușurință interpretate de un potențial partener mai degrabă ca interes sau pasiune pentru sine decât ca steaguri roșii care să îl alarmeze.

În primele etape ale relației, narcisiștii maligni sunt foarte abili în a se apropia de celălalt și de a-l convinge de ce anume și-au propus, astfel că ajung să îi cunoască foarte repede vulnerabilitățile și sensibilitățile. Urmarea este că la scurt timp ajung să folosească informațiile dobândite împotriva celuilalt, ca să îl amenințe, controleze și manipuleze.

Dinamica unei relații cu un narcisist malign este una de obediență, supunere. Cauzele sunt multiple: fie partenerului îi este frică de furia acestuia, fie crede că dacă pentru o vreme va face ce spune acesta, va putea ulterior schimba situația, fie datorită faptului că provine dintr-o familie în care unul din părinți a fost narcisist și îi este familiar acest tipar.

Cauzele narcisismului malign

De obicei, narcisistii maligni au suferit în copilăria mică perturbări ale relației de atașament, traume sau chiar abuzuri.

Insensibilitatea lor este mai degrabă o apărare pe care și-au format-o în fața experiențelor dureroase din primii ani și o formă de dispreț pentru intimitatea dureroasă de care au avut parte la începuturile vieții. Acest patern și l-au format sau l-au învățat fie pentru a face față unui părinte sau îngrijitor narcisic ori dur, nemilos, fie unor condiții dificile de mediu (sărăcie, violență). Nevoia lor de control poate fi și rezultatul haosului timpuriu pe care au încercat să-l gestioneze controlând, manipulând și exploatându-i pe cei din jur.

Astfel de condiții de viață asociate cu perturbări de atașament creează condițiile propice pentru formarea unei personalități de tip narcisic malign.

Diferența între narcisismul malign și celelalte tipuri

Rezidă, în principal, în intensitatea manipulării, exploatării interpersonale, în amenințarea furiei care, de multe ori e tacită și, evident, mai periculoasă.

Narcisistul malign nu este înclinat spre victimizare așa cum o face cel vulnerabil, dar când apelează la ea o face pentru că și-a propus să dobândească susținerea celuilalt și atingerea unui scop.

Răzbunarea, specifică tuturor tipurilor de narcisism, se va manifesta în cazul celor maligni mai intens. Se poate observa în cazul procedurilor de divorț, la locurile de muncă, dar și chiar în viața de zi cu zi. Obsesia lor de a câștiga va deveni secundară în fața celei de răzbunare, atunci când consideră că trebuie să facă pe cineva să plătească.

Narcisistul malign și psihopatul

Cele două tipologii au foarte multe trăsături în comun.

Psihopat este persoana care suferă de tulburare de personalitate antisocială, dignostic stabilit conform DSM – Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale.

Deși limitele între cele două tipologii sunt fine, există trăsături care le diferențiază. În timp ce comportamentul psihopatului se caracterizează prin desconsiderare, nesocotire conștientă a siguranței și nevoilor celor din jur, prin încalcarea contantă a regulilor și legilor, lipsa totală a vinovăției, intimidare și amenințare pentru a-și atinge scopurile, cel al narcisistului malefic, deși caracterizat de majoritatea trăsăturilor, se diferențează prin nuanțele și intensitatea unora dintre ele. Spre exemplu, narcisistul malign, chiar dacă nu este preocupat de urmările faptelor sale și nici de vinovăție, știe când face ceva rău, poate face diferența.

Psihopații sunt foarte rezistenți la anxietate și la stres (luptători, spinoni, criminali), pe când narcisiștii, de toate tipurile, sunt supuși anxietății. Când e stresat, narcisistul malign se manifestă, strigă, țipă, are o atitudine total diferită de cea a psihopatului care reacționează printr-o răceala calculată.

Narcisistul malign este tipologia întâlnită în cazul abuzatorilor și violenților domestici (sunt persoane care manifestă control coercitiv, iresponsabile, dominate de furie cronică, exploatatoare), sunt maeștri în a controla prin furie.

Cum se resimte relația cu un narcisist malign

Indiferent de natura relației cu un narcisist malign, că este partener romantic, coleg, prieten sau părinte, efectul relaționării este destabilizator și toxic.

Dacă ai crescut cu un părinte sau îngrijitor care a avut trăsăturile unui narcisist malign, îți aduci aminte de o copilărie caracterizată de frică, abuz verbal, haos, în care ai trăt permanent cu senzația de a merge pe coji de ouă, probabil l-ai văzut pe celălalt părinte suferind abuz din partea celui narcisic.

Creșterea în preajma unui astfel de părinte crește pericolul de a se confrunta cu probleme de anxietate, concentrare, ruminare, lipsă de speranță, confuzie, autoînvinovățire, îndoială de propria percepție a realității, unii pot chiar experimenta simptome de sindrom post traumatic (sunt permanent tensionați și în stres, cu nervii întinți la maxim, retrăiesc trauma psihilogică).

Dintre toate tipurile de narcisism, cele mai grave forme de abuz narcisic au loc în relația cu naricisistul malign

Cum poți face față relației cu un narcisist malign

Copilul al cărui părinte sau îngrijitor primar are o astfel de personalitate, are toate premisele să devină la rândul său, unul din tipurile de narcisism sau să își formeze personalitatea marcat de traumă. Va deveni un adult cu probleme de identitate, de relaționare și de intimitate, de încredere în sine și în ceilalți.

În cazul unui matur, recomandarea este să te retragi din relație! Pregătește-ți plecarea cât de atent poți și cere ajutorul unor specialiști pentru că narcisistul malign nu te va lăsa să pleci. Vei îndura agresivitate, umilințe, îți va face rău, te va amenința.

Dacă viața, siguranța îți sunt puse în pericol, este neapărat să anunți autoritățile!

Dacă gradul de pericol nu este atât de mare și nici nu poți ieși din relație, este extrem de important să ai permanent în minte că persoana de alături nu se va schimba, ai așteptări realiste, acceptă ceea ce este – ești blocat în acceastă situație, nu te zbate să o schimbi! Stabilește-ți o strategie întemeiată pe a nu te angajeza în explicații, a nu personaliza ce spune și a pune limite, chiar dacă procesul este provocator pentru că îi place să încalce limitele!! Repetă-ți în minte variantele de situații care știi că se repetă și reacția pe care să o ai!

Să fii conștient de propria valoare, în cazul narcistului malign, este foarte dificil pentru că îți subminează constant increderea în sine, dar păstrează contactul cu realitatea ca să poți avea încredere în percepțiile și judecata ta!

Preocupă-te să primești sprijin, suport de la prieteni, specialiști. De multe ori, relația cu un astfel de narcisist condamnă la izolare de surse de suport și informații.

Deși este cea mai gravă și trumatizantă formă de  narcisism, nu uita că narcisistul, indiferent de tipologie, se simte nesigur pe el și vulnerabil.

Nu este deloc ușor și nici simplu, dar aceste convingeri și tactici te vor ajuta să supraviețuiești!

Înțelegând modul în care simte, gândește și se comportă fiecare tipologie de narcisist, te poate ajuta să înțelegi mai multe despre procesele de gândire, emoțiile și modelele comportamentale specifice și chiar să le identifici mai repede.

Nu cădea însă în capcana de a pune etichete și de a aprecia oamenii pe baza unei singure trăsături sau ieșiri! Nu uita că trăsături narcisice avem cu toții, ceea ce ne diferențiază sunt intensitatea și constanța manifestărilor!

Dacă suspectezi că părintele tău a avut o personalitate narcisică sau partenerul tău romantic, adresează-te unui specialist pentru a te clarifica! Acest articol are doar rol informativ și nu de consultanță.

*Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta, ești într-o relație cu o persoană narcisistă, nu te mai regăsești în urma unei astfel de relații sau pur și simplu nu te mai descurci în propria viață, scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe whatsapp: +40.744.370.343!

* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro

* Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

* Fotografia aparține Pexels Free Photos

Leave a Reply