Narcisismul benign

  • Reading time:13 mins read

Narcisismul se desfășoară pe un spectrum, în care trăsăturile specifice ajung la diferite intensități. Când se află la extrema severă, este vorba de un narcisism periculos, dificil, toxic, dureros, nemilos, exploatator. Vedem asta în narcisismul malign sau narcisismul vulnerabil sever sau în cel grandios. Dacă ne depărtăm însă de extremă și intensitățile sunt mai slabe, narcisismul înseamnă disconfort, superficialitate, lipsă de susținere.

Narcisistul benign este persoana care întrunește trăsături narcisice cunoscute – îndreptățire, aroganță, superficialitate, hipersensibilitate la critică, lipsă de empatie, nevoie de validare, egocentrism, antagonism – dar ale căror intensități nu sunt înalte, accentute. Trăsăturile principale ale narcisistului benign sunt superficialitatea și nevoia de validare.

Comportamentul narcisistului benign

Narcisistul benign poate fi sufletul petrecerii, are carismă, șarm, afișează încredere și stăpânire de sine, tinde să fie extrovertit, îi place atenția, iubește social media cu tot ce înseamnă ea ca validare (urmăritori, likes, selfie …). Deși are însușirile reprezentative ale celorlalte forme de naricisism, narcisistul benign însă nu este atât toxic, rău și antagonic, problematic, pus pe creat discuții ca celelalte tipuri de narcisiști, îi poate chiar lipsi hipersensibilitatea la critică.

Este egocentric și egoist, are aceeași nesiguranță în propria persoană, mascată, desigur, prin aroganță și celelalte trăsături, este atras de lucrurile superficiale, trăiește mult în social media, se preocupă să aibă mașina potrivită, să fie la petrecerea potrivită, la restaurantul potrivit, pentru el sunt importante lucruri puerile, frivole, cum ar fi bârfele, cine cu cine ce face, la modul că se hrănește cu ele, le acordă energie și importantă. Un narcisist benign se poate comporta de multe ori ca la liceu, deși are 55 de ani.

Îndreptățirea, atitudinea de ”mi se cuvine totul”, trăsătură specific narcisiștilor, în cazul lui se va manifesta ca un comportament prostesc, spre exemplu indignare că stă la o coadă la bilete sau să aibă niște pretenții exagerate într-un context. În general, comportamentul unui narcisist benign este unul imatur, ceea ce de-a lungul timpului poate deveni obositor.

Tipuri de relații cu un narcisist benign

Ca părinte, la fel ca și celelalte tipuri de narcisiști, își pune nevoie înaintea celor ale copilului, dar, în același timp este părintele distractiv care are mai puține pretenții copiilor. El impune mai puține limite decât celălalt părinte ceea ce, de fapt, îngreunează munca celuilalt părinte. Disciplinarea copiilor și impunerea limitelor e un lucru dificil și de asta, iar părintele narcisist benign este disponibil doar pentru partea amuzantă din educația copiilor. Acest tip de părinte poate fi perceput drept egoist, egocentric, imatur, dar și amuzant, jovial de către partenerul său care simte că trebuie să fie și părintele acestuia nu doar al copiilor.

Dacă este un potențial partener romantic, persoana cu care te întâlnești, perioada în care narcisistul benign îți face curte va fi una plină de artificii, amuzantă, creează un început de relație plin de viață, culoare, amuzant. Este o persoană căreia îi place să fie în centrul atenției, să glumească, să fie văzută și remarcată, este foarte seducător, ceea ce înseamnă că dispune de tot arsenalul necesar pentru a cuceri ca în filme.

Problema apare, însă când, vei vrea mai mult de la el. Ca orice narcisist, nu este o persoană profundă, intimitatea și apropierea nu îl reprezintă. Așa că odată ce ai ajuns în această etapă, s-ar putea să te simți respins într-un anume sens chiar părăsit, pentru că nu mai regăsești persoana veselă, care până atunci te bombarda cu dovezi de dragoste. Începi să te întrebi dacă nu cumva e ceva în neregulă cu tine, dacă nu comportamentul tău a determinat schimbarea bruscă sau dacă nu ai interpretat tu greșit semnele?

Nu îți face iluzii că vei putea schimba ceva! Ai putea să crezi că într-o zi se va maturiza, dar asta nu se va întâmpla. Poate avea 40-50-60 de ani și cu toate astea să se comprte ca licean, caraghios și imatur. Narcisistul benign este persoana care rămâne prinse într-o veșnică adolescență. Felul său imatur și copilăresc poate fi amuzant pentru câteva săptămâni sau luni, dar  va fi foarte obositor dacă ai de plătit o ipotecă, copii de crescut sau când te confrunți cu probleme ale vieții. Dacă aduci vorba de subiecte serioase despre viață, este posibil să te trezești în fața unei reacții de genul ”Hai, că vorbim altă dată despre asta!, ”Acum mă grăbesc, nu am timp!” sau să fie disprețuitor ori ironic, făcându-te să te simți prost că vorbești de așa ceva ”prea devreme” sau ”la momentul nepotrivit”. Amânarea și eschivarea sunt o rezolvare nu doar de moment, nu îi place să își bată capul cu lucrurile importante ale vieții.

Narcisistul benign părinte nu provoacă suferințe și probleme atât de profunde copiilor săi ca și celelalte tipuri de părinți narcisici. Dacă ai avut un astfel de părinte, probabil îți amintești de un părinte iresponsabil, care uita întâlnirile de la școală, care venea târziu să te ia sau, atât de egocentric, încât evenimente importante din viața ta le făceau să fie despre el.

Este părintele care, pe măsură ce trece timpul, îți dai seama că nu ți-a oferit prea prea mult, emoțional, între voi e un spațiu gol. Nu ți-a făcut rău, dar nici nu simți că ți-a dat ceva, e o lipsă mare în relația voastră pe care nu o poți numi și nici explica. Pe măsură ce copilul crește, un părinte narcisic benign va vedea în el furnizorul său de atenție. E posibil ca prin stilul său jovial să vrea să se apropie de el ”ca prieten”, ieșind din rolul de părinte, ceea ceea ce duce la o inversare a rolurilor, copilul devenind părintele, adultul, persoana responsabilă. Din afară, copilăria celor care au avut un astfel de părinte poate părea idilică, aventuroasă, dar, în fapt, e posibil ca copiii să fi fost nevoiți să renunțe repetat, spre exemplu, la plăceri, la serbarea unor zile de naștere ca să se dedice activităților organizate de părinte în favoarea lui, pentru hobby-uri sau pasiuni ale sale.

Narcisistul benign coleg de serviciu, poate lua fețe și avea comportamente diferite: de la cel care monopolizează întâlnirile cu părerile, retorica și polemicile sale, la colegul sau șeful care spune, se îmbracă sau facă diferite lucruri doar ca să atragă atenția asupra sa ori la lăudărosul care povestește în gura mare de nemaipomenita sa vacanță sau cum, folosindu-se de abilitățile sale, a obținut cele mai bune reduceri într-un anume context (în esență sunt niște avantaje pentru lucruri de nimic, pentru care alții nu ar face efortul să obțină reduceri ori să le prezinte ca pe niște reușite).

Un astfel de coleg este ridicol, obositor, demoralizator și pentru cei din jur este p mare pierdere de timp. Cu siguranță, îi lipsește reaua credință a narcisistului malign care ”își înjunghie” pe la spate colegii, îi încărca cu mai multe sarcini, îi abuzează verbal sau îi ”săpa” în fața celorlalți ori a șefului.

Comportamentul unui narcisistul benign nu este dureros pentru cei din jur, dar este imatur și nu te face să vrei să petreci mai mult timp în preajma sa decât este necesar.

Cei mai mulți narcisisiști benigni se regăsesc printre prieteni. Ei sunt foarte distractivi, sunt cei care te duc la petreceri, în cluburi, propun distracții pe cinste sau pur și simplu sunt plini de viață, pentru că au nevoie de atenție, să vadă și să fie văzuți. Dar în ziua în care vrei să le împărtășești ceva mai profund sau să vorbești o problemă serioasă, să nu te mire că îi vei vedea că se retrag invocând diferite motive.

Însă, odată ce ai învățat limitele acestor persoane ca prieteni, îi poți pune la ”categoria” potrivită, fără a avea alte așteptări de la ei: colegi de alergat, de mers la sală, de făcut sport. Dacă totuși vei vrea mai mult de la o relație de prietenie sau ești genul care vrea prietenii autentice, s-ar putea ca la un moment dat să te enerveze, așa că e bine să te asiguri că ai prieteni care te ascultă și pe care poți conta la greu.

Cât de  mult te afectează acest tip de narcisist?

Depinde cât timp petreci  cu el și cât contezi pe el! Dacă crezi că această persoană distractivă va fi alături de tine când ai nevoie, te înșeli! Ca partener pe termen lung este frustrant pentru că vei simți că relației îi lipsește profunzimea și intimitatea, dar vei constata și că nu e o relație imposibilă. Spre exemplu, un părinte va face evenimentul tău despre el, dar asta nu îl face, neapărat, un părinte toxic sau dăunător.

E important să înțelegi limitele cu o astfel de persoană: nu vor fi capabili să îți fie alături când vei avea probleme, îți vor trăda încrederea în situații mărunte, spre exemplu vor împărtăși o bârfă pe care i-ai rugat să nu spună, nu vor fi loiali.

Cum arată copilăria unui narcisist benign?

Un narcisist benign nu are în spate o copilărie ca a celorlalte tipuri de narcisiști. Adultul narcisist benign, de obicei vine din familii care au avut mai mult decât altele, genul de familii ”îndreptăție”, ”ni se cuvine” sau care și-au tratat copii ca pe niște eroi talentați sau frumoși. Copiii lor au fost genul de vedetă a echiperi de fotbal sau regina balului care deși au crescut, au rămas blocați în mentalitatea acelei vârste, și la vârsta adultă reacțșionează ca un adolescent. Copiii cu mașini scumpe, ale căror părinți sună pentru ei ca să li se deschidă uși,  îi ajută să obțină locuri de muncă, sunt cei mai predispuși să devină narcisiști benigni. Riscul este că rămân copiii veșnic răsfățați.

Ei sunt copiii care nu au învățat să se autoregleze emoțional pentru că niciodată nu li s-a spus ”nu”, nu știu să își gestioneze dezamăgirea și devin dificili când lucrurile merg în direcția în care nu vor ei. Narcisistul benign o duce bine cât timp viața este o petrecere, dar când apar probleme sau dezamăgiri, atunci îl poți vedea făcând tantrumuri de copil, victimizându-se. Este dificil ca adult să fii în preajma unui adut cu un asemenea comportament. Chiar dacă nu este genul de narcisist rău, umilitor, furios, răzbunător, abuziv, manipulativ, lipsit total de empatie, dar e imatur, egocentric și egoist, și asta îl face să mențină relații superficiale.

Sper ca acest articol te ajute să înțelegi mai bine anumite comportamente, să aducă mai multă claritate în ceea ce înseamnă narcisismul, caracteristicile tipologiile, dar și să îți fie de folos în a te ajuta să te adaptezi sau să faci față unei relații cu o persoană narcisică.

* Simți că ceva e în neregulă cu viața ta? Nu te regăsești sau ai pierdut cârma? Ai o problemă care te macină și nu ști cum să-i dai de cap? Hai să stăm de vorbă într-o ședință? Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala

* Am preferat folosirea cuvântului ”narcisist” la masculin nu ca o referire doar la acest gen, ci pentru ușurința comunicării și evitarea schimbării de la un gen la altul. Articol se referă în mod egal la ambele sexe.

* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro

* Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos

Leave a Reply