Persoana cu trăsături narcisice accentuate sau cu personalitate narcisică, are șarm, farmec, știe cum să se comporte astfel încât să impresioneze și să atragă persoana dorită ori să își facă admiratori, dacă este într-un context public.
Însă îndată ce simte că și-a atins scopul, comportamentul său se schimbă complet și în relație apar semnele abuzului: narcisistul își devalorizează, umilește și manipulează victima în cele mai diverse moduri, direct și indirect, de o manieră subtilă, astfel încât aceasta nici nu își dă seama.
După un timp, victima începe să aibă senzația că pierde contactul cu realitatea, apoi, treptat se simte confuză în ce privește felul în care o percepe, ajunge să se îndoiască de propria persoană, are tot mai des impresia că nu știe ce face, că nu e stăpână pe acțiunile, vorbele ei sau chiar că e pe cale de a-și pierde mințile.
Nu va trece mult un timp până când dominația și controlul narcisistului ajung să facă legea în relație, iar partenerul va fi nevoit să se supună de frică.
Cel din urmă își va aminti cu uimire de perioada de început, de zilele bune în care era apreciat, iubit, acoperit cu cadouri, lăudat sau în care, pur și simplu, avea alături o persoană cu care putea să discute deschis lucruri și să comunice fără teama de cum va reacționa, care nu era hiper sensibilă și suspicioasă, care înțelegea sentimentele și emoțiile altora, știa să se pună în locul lor (avea empatie).
- Citește despre proiecția narcisică!
Fața ”umană” a narcisistului se arată de fiecare dată când partenerul dă semne că vrea să iasă din relație, pentru a-l recuceri. După care, îndată ce îl simte câștigat de partea sa, va reveni la comportamentul toxic, controlator, manipulator.
Această etapă în care narcisistul își arată latura umană este partea cea mai perversă a relației narcisice! Mai mult sau mai puțin conștient, ea hrănește speranța partenerului că narcisistul are potențial bun și capacitatea de a se schimba.
Sunt sigură că cei aflați în relații narcisice și-au spus de mai multe ori pe parcursul relației și s-au convins să rămână, sperând că celălalt se va schimba:
– E o persoană bună, doar că așa e mai nervos/nervoasă uneori!
– A plâns când a auzit/văzut că ….., chiar îl/o doare pentru ceilalți!
– Știu că ține la mine, la început se purta atât de frumos!! De o vreme nu mai are timp, are multe griji/probleme pe cap!
Lista acestor afirmații cu scop de auto convingere este foarte lungă.
Speranța partenerului narcisistului este alimentată de comportamentul acestuia din perioada ”umană” a relației. Ea îi tulbură vederea și îi alimentează convingerea că cel de alături este bun, poate, simte, etc.
Comportamentul unui narcisist este în buclă. Ciclul narcisic se repetă într-o relație, fazele sale (love bombing/normalitate, devalorizare și abandon când nu mai servește scopului) nu au loc numai o dată. În majoritatea situațiilor, repetitive sunt primele două.
Astfel, speranța în schimbare își găsește motive reale, iar confuzia victimei crește.
Doar că totul face parte din mecanismul narcisic care îl ține prins pe partener în relație ca într-o capcană.
Fața bună a narcisistului este, de multe ori, una creată, artificială.
Narcisistul chiar nu are calități?
Am convingerea că nu există persoană fără calități, doar că în cazul narcisistului, ele sunt umbrite, aproape inexistente de trăsăturile narcisice înalte.
Închipuiți-vă un arbore nu înalt, dar cu o coroană mare. Rădăcinile sale sunt în pământ, la baza lui crește iarbă, dar sunt doar câteva fire. Solul este fertil, dar umbra continuă și întinsă a coroanei nu permit vieții verzi să se dezvolte.
Ăsta este narcisistul! Cui folosesc calitățile lui? Posibil, uneori, comunității, dar ție, celui care ești într-o relație cu el, sigur nu!
Nu îți mai agăța speranța în ele că vor veni timpuri mai bune, pentru că asta nu se va întâmpla!
Soluțiile tale sunt două: fie ieși din relație, fie accepți că asta este realitatea, te resemnezi total și deprinzi un comportament care să te ajute să faci față relației și să rămâi cât se poate de sănătos în condițiile date!!
În loc de încheiere
* Informațiile din articol nu țin loc de diagnostic. Dacă crezi că o persoană din apropierea ta are trăsături narcisice, pentru clarificarea oricăror aspecte, adresează-te unui specialist.
* Înainte de a pune cuiva eticheta de ”narcisist”, nu uita că trăsături narcisice avem cu toții! Ce face diferența sunt intensitatea și frecvanța lor în cadrul unei personalități!
* Dacă am folosit preponderent adresarea la masculin, nu înseamnă că doar bărbații sunt narcisiști! Am făcut-o într-un sens neutru, pentru a facilita exprimarea și a nu schimba permanent genurile!
* Sper ca acest articol te ajute să înțelegi mai bine anumite comportamente, să aducă mai multă claritate în ceea ce înseamnă comportamentul unei persoane narcisiste.
* Dacă simți că ceva e în neregulă cu viața ta ori nu te regăsești sau ai pierdut cârma sau pur și simplu ai o problemă care te macină, hai să stăm de vorbă într-o ședință!
* Sursă: personală
Scrie-mi la contact@codependentaemotionala.ro sau pe Facebook la @codependentaemotionala.
* Un text de Maria Mazilu, autor al Codependentaemotionala.ro
* Fotografia articlului aparține Pexels Free Photos