Multor oameni viața pare a le scoate înainte numai persoane indisponibile, abuzive, problematice, care se confruntă cu situații dificile, care au nevoie ”să fie reparate”.
Ceea ce din afară poate părea fără sens, are o explicație întemeiată. Persoanele cu un nivel scăzut al încrederii în sine, a căror valoare depinde de recunoașterea și validarea celorlalți, pentru care ”a iubi” înseamnă ”a avea nevoie”, vor fi mereu atrase de genul de parteneri care au nevoie să fie salvați și/sau care îi vor face să se simtă importanți pentru ceea ce fac nu pentru cine sunt.
Relația care o astfel de dinamică se numește o relație de codependență emoțională.
Codependența emoțională este un tipar emoțional, atitudinal și comportamental care influențează semnificativ capacitatea unei persoane de a avea relații satisfăcătoare și sănătoase.
În esență, codependența este un mecanism de adaptare care apare pentru diminuarea durerii emoționale.
Codependența este adesea denumită ”dependența de iubire” sau ”boala lipsei de dragoste.”
Codependența emoțională nu se referă la o tulburare de personalitate, deși caracteristicile sale se suprapun în parte cu caracteristicile altor tulburări.
Relațiile de codependență pot apărea între membrii aceleiași familii, în relațiile de cuplu, dar și de serviciu.
Caracteristicile relațiilor codependente
– Fiecare partener are nevoie de celălalt, dar în feluri diferite și, evident, nesănătoase.
– Nu există egalitate sau reciprocitate între parteneri.
– În general, dinamica se formează între o persoană mai dominatoare, care deține puterea și o persoană care se agață de partener, mai pasivă, care nu are suficientă autonomie și independență, care face în mod constant sacrificii și compromisuri fără a primi nimic în schimb, care renunță la sine pentru a satisface nevoile partenerului, pentru a-i face pe plac, care deseori se simte prinsă în acea relație, dar simte și că nu poate pleca (”Salvatorul”). Bunăstarea emoțională și psihică a persoanei codependente, stima sa de sine și satisfacerea nevoilor sale emoționale depind în totalitate de partener.
– ”Salvatorul” se simte iubit dacă partenerul său are nevoie de el, dacă poate să-l îngrijească într-un fel sau altul, iar ”Suferindul” se simte iubit dacă partenerul se ocupă de toate nevoile sale. Pentru ca relația să funcționeze, este necesar ca ”Suferindul” să nu-și rezolve problemele ori să se vindece, pentru că în acest caz ”Salvatorul” nu ar mai avea nevoie de el și nemaiavând nevoie, acesta s-ar putea confrunta cu cea mai mare frică a sa – un potențial abandon.
Majoritatea comportamentelor la care am făcut referire, nu sunt unele conștiente.
Caracteristici comportamentale
Caracteristicile enumerate mai jos se regăsesc în comportamentul unui codependent într-o multitudine de combinații și la diferite intensități.
Indiferent de rolul pe care îl îmbracă, ”Salvator” sau ”Suferind”, comportamentul persoanei codependente prezintă următoarele caracteristici:
– Încredere în sine scăzută, îngrijorare pentru este percepută de ceilalți, caută să le facă altora pe plac, are nevoie de aprobarea și validarea lor.
– Preocupare pentru rezolvarea problemele altora în defavoarea celor personale
– Consideră că nu este suficient de bună, că nu merită să fie iubită și apreciată, are un sentiment constant de inadecvare și inferioritate față de ceilalți.
– Are nevoia să aibă situațiile sub control, să știe că lucrurile se desfășoare într-o anumită ordine, că sunt previzibile și predictibile.
– De cele mai multe ori este perfecționistă.
– Evită confruntările.
– Dificultate în stabilirea limitelor și granițelor personale, în a-și face cunoscute nevoile, dorințele sau nemulțumirile, în exprimarea sentimentelor
– Se simte responsabilă de emoțiile și comportamentele partenerului.
– Dificultate în a refuza și a spune ”Nu!”, disponibilitate mare de renunțare la sine și sacrificiu.
– Dificultate în acceptarea propriilor greșeli.
– Utilizarea manipulării și a șantajului emoțional.
– De multe ori comportamentul poate fi unul intruziv și autoritar. Persoana va încerca să-i determine pe ceilalți să facă ce vrea ea impunându-le ce să facă și ce să nu facă.
– Iubirea și aprecierea se manifestă prin ”am nevoie de tine!”
– Confuzie în privința propriei identități sau a direcției în care se îndreaptă în viață.
– Disponibilitate pentru acceptarea unei relații care nu îi oferă nimic din ce își dorește sau o relație abuzivă. Dacă relația se sfârșește, codependentul se va grăbi să înceapă o nouă relație deoarece singurătatea îl sperie, îl întristează, îl demoralizează (la baza tuturor temerilor sale, se află, de fapt, frica de a un fi abandonat).
– Poate dezvolta diferite dependențe (consumă frecvent alcool pentru a se detensiona ori se afundă în muncă pentru a evita confruntarea cu sine.
În general, ambele persoane implicate în relația de codependență emoțională sunt codependente.
Stările afective dominante
Spectrul afectiv al unei persoane codependente este dominat de trăiri dureroase precum: rușinea, vinovăția, lipsa de speranță, anxietatea, frica, disperarea, tristețea profundă.
Se poate schimba ceva?
Primul pas absolut necesar pentru schimbarea acestor tipare este ca persoana codependentă să recunoască existența problemei și să o confrunte.
Pe acest drum, psihoterapia este extrem de utilă.
Ieșirea din tiparul codependentului se face treptat, în timp. Efectele ”vindecării” sunt:
– O mai bună cunoaștere de sine.
– Identificarea propriilor principii și valori.
– Apariția unui comportament pozitiv față de propria persoană.
– Indisponibilitatea de tolerare a relațiilor toxice.
– Creșterea încrederii și stimei de sine.
– Îmbunătățirea stării psihice și emoționale.
Trăsături ale codependenței avem fiecare dintre noi. Dacă citind aceste rânduri ai descoperit și la tine niște trăsături, nu îți pune diagnosticul de codependent.
Adresează-te unui specialist pentru o opinie profesionistă și îndrumare.
* Fotografia articolului aparține Pexel Free Fotos